Επικοινωνία με Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εξαιτίας των έκτακτων και πρωτόγνωρων συγκυριών που αντιμετωπίζουμε όλοι την παρούσα χρονική στιγμή εξαιτίας της πανδημίας, μέλη της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. του σχολείου μας (Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχολόγος) θα παρέχουν εξ αποστάσεως υποστήριξη σε γονείς και παιδιά της σχολικής μας κοινότητας για θέματα που τους απασχολούν την περίοδο αυτή. Στόχος είναι η κάλυψη ψυχοκοινωνικών αναγκών της οικογένειας που πιθανόν να προκύπτουν από τις αλλαγές που υφιστάμεθα όλοι στην καθημερινότητά μας καθώς και από το γενικευμένο άγχος και φόβο που επικρατεί. Κατά συνέπεια όποιος γονέας επιθυμεί να επικοινωνήσει με την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό παρακαλείται να συμπληρώσει την παρακάτω φόρμα ούτως ώστε να ορισθεί ένα ραντεβού.

https://forms.gle/e2rbMLNLQLC7b7cF8

Τα μέλη της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου

Προβλήματα – οδηγίες στην Εξ Αποστάσεως Ασύγχρονη Εκπαίδευση

Εδώ καταχωρούνται αναρτήσεις οι οποίες επιλύουν προβλήματα ή/και διευκρινίζουν ζητήματα που προκύπτουν από την υλοποίηση της Εξ Αποστάσεως Ασύγχρονης Εκπαίδευσης.

  1. Εάν ανοίγετε μια ιστοσελίδα και σας εμφανίζεται μήνυμα που αφορά σε πρόβλημα με το Adobe Flash Player, τότε θα εξετάσουμε δύο (2) περιπτώσεις: εάν χρησιμοποιείτε Mozilla Firefox και Chrome. Επιλέγετε δίπλα για να ανοίξει το σχετικό έγγραφο με τις οδηγίες: Επίλυση προβλήματος Adobe Flash Player.

2. Εάν κάποιος μαθητής/ κάποια μαθήτρια έχει λάβει μήνυμα από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης ώστε να εγγραφεί σε συγκεκριμένο μάθημα τότε χρειάζεται να κάνει τις παρακάτω κινήσεις που περιγράφονται στο έγγραφο: Οδηγίες εγγραφής σε μαθήματα με κινήσεις των μαθητών/ μαθητριών (με τη βοήθεια των γονέων σε πρώτη φάση)

Δημιουργία και ενεργοποίηση λογαριασμού μαθητή/μαθήτριας στο Π.Σ.Δ.

Ενέργειες των γονέων και κηδεμόνων μέχρι τώρα:

  1. Όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή του παιδιού σας στο Π.Σ.Δ., να κάνουν την εγγραφή αυτή ώστε να συνεχίσουμε στην Εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση.
    Σχετικό άρθρο και με οδηγίες στο site του σχολείου: Οδηγίες εγγραφής μαθητών/μαθητριών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.)
  2. Όλοι οι γονείς, αφού έχουν κάνει ήδη εγγραφή, θα πρέπει να εισέλθετε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό του παιδιού στην πλατφόρμα:  https://eclass.sch.gr/ για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός του μαθητή/της μαθήτριας.

Αγαπητά μας παιδιά, περιμένετε οδηγίες… Ευχαριστούμε για τη συνεργασία!!!

Μένουμε καλωδιωμένοι! Μένουμε σπίτι!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκ μέρους της Ομάδας υποστήριξης της Εξ αποστάσεως Ασύγχρονης Εκπαίδευσης

Οδηγίες εγγραφής μαθητών/μαθητριών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.)

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του σχολείου στη δεδομένη κατάσταση χρειάζεται να εφαρμόσουμε την εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση. Κατά την εκπαίδευση αυτή ο μαθητής/ η μαθήτρια και ο/η εκπαιδευτικός βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους (εξ αποστάσεως) και σε διαφορετικούς χρόνους (ασύγχρονη).

Ως συνολική λειτουργία (επεξηγώντας): Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί μια ηλεκτρονική τάξη στην οποία ανεβάζει το υλικό του. Ειδοποιούνται οι μαθητές/μαθήτριες να “μπουν” στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική τάξη με email από τον εκπαιδευτικό προς τους γονείς. Τα παιδιά δεν θα μπουν στην τάξη αυτή ως απλοί επισκέπτες αλλά χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένα ώστε να μπορούν και να αλληλεπιδρούν με το υλικό (δηλαδή όχι μόνο να το βλέπουν αλλά και να ανεβάζουν αρχεία ή να γράφουν απαντήσεις σε ερωτήματα).

Επομένως, για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ.

Με βάση τα παραπάνω και για να μπορέσουν οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας να αξιοποιήσουν αυτά τα πληροφοριακά συστήματα χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.). Καλούνται όλοι οι γονείς των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας να εγγράψουν τα παιδιά τους. Παραθέτουμε παρακάτω το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο είναι ένας πλήρης οδηγός για την εγγραφή αυτή. Χρειάζεται κατά τη εγγραφή που πραγματοποιούν ο γονείς να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να έχουν έναν περιηγητή (π.χ. Mozilla Firefox, Chrome ή όποιο άλλο) και ένα πρόσφατο Έλεγχο προόδου του/της μαθήτριας.

Κάνετε κλικ στο έγγραφο δίπλα για Οδηγίες: Οδηγίες εγγραφής μαθητών/ μαθητριών στο Π.Σ.Δ.

Από την ομάδα του σχολείου για την Εξ αποστάσεως ασύγχρονη Εκπαίδευση

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα -11 Μαρτίου 2020

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα – 11 Μαρτίου 2020

Είμαστε χαρούμενοι! Βραβείο για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της ταινίας μας

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 10ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους.

Η ταινία μας “Πίσω από τις πόρτες” στην κατηγορία Μουσική Σύνθεση έλαβε βραβείο για την πρωτότυπη ορχηστρική σύνθεση με τον ομώνυμο τίτλο που συνόδευε την ταινία. Τη σύνθεση δημιούργησαν τα παιδιά Ήβη Στεφάνου και Μυρτώ Βουτσίνου – Τατάκου μαζί με την εκπαιδευτικό του σχολείου μας μουσικό κ.Ειρήνη Μυτιληναίου. Εκτός από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, να σημειώσουμε ότι έπαιξαν φλάουτο τα ίδια τα παιδιά συνοδευόμενα από τη μουσικό μας με το αρμόνιό της.

Η όμορφη αυτή μουσική “απογειώνει” την ταινία, της δίνει ένα περιεχόμενο πέρα από το απλά αναμενόμενο, την πλαισιώνει με ένα ονειρικό τρόπο… Θερμά συγχαρητήρια σε όλους! Κι από μέρους μου, ένα μεγάλο “Ευχαριστώ!” στη συνάδελφο Ειρήνη Μυτιληναίου που πιάνει το νήμα και το νόημα της ταινίας και γνωρίζει πώς να το μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά μας… Ευχαριστώ όλα τα παιδιά της ταινίας που ξέρουν να μας δίνουν ευκαιρίες σε εμάς τους εκπαιδευτικούς να χαιρόμαστε με τα έργα τους!

Σχετικό άρθρο: …κι εγένετο ταινία…”Πίσω από τις πόρτες”

Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνη εκπαιδευτικός της κινηματογραφικής ομάδας

Το έθιμο της κρέπας

Στη Γαλλία, κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, η Υπαπαντή του Κυρίου (LACHANDELEUR-λα σαντελέρ) είναι συνυφασμένη με το έθιμο της ΚΡΕΠΑΣ. Την ημέρα εκείνη, οι Γάλλοι ανάβουν όλα τα κεριά του σπιτιού και φτιάχνουν κρέπες. Αυτό το έθιμο γίνεται για να έχουν ευημερία και τύχη τη νέα χρονιά, καλή σοδειά και καλό καιρό!

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των γαλλικών υλοποίησαν βιωματικά το έθιμο της κρέπας και διασκέδασαν ερμηνεύοντας  το «τραγούδι της κρέπας».

Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς και τα παιδιά που έφεραν τα απαραίτητα υλικά!!!!

                                                                     Η καθηγήτρια των Γαλλικών

                                                                                                               Σοφία Αντωνοπούλου

Ανακοίνωση

Τη Δευτέρα και την Τρίτη 3 και 4/2/2020 το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό, με εντολή του Δημάρχου, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό απουσίας μαθητών λόγω ιώσεων. Επίσης, επειδή παρατηρείται το φαινόμενο να έρχονται στο σχολείο μαθητές που είχαν νοσήσει αλλά δεν ολοκλήρωσαν τον κύκλο ίασης, σας παρακαλώ τα παιδιά που νοσούν, να παραμένουν στο σπίτι και επιπλέον ένα 24ωρο για να εκλείψει ο κίνδυνος της μετάδοσης των ιώσεων και στους άλλους μαθητές.
Από τη Διεύθυνση

…κι εγένετο ταινία… “Πίσω από τις πόρτες”

Η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας τη σχολική χρονιά 2019-20 αποτελείτο από 23 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης- μια πραγματικά πολυάριθμη ομάδα αλλά όσο πολυάριθμη, άλλο τόσο και αξιαγάπητη. Τα παιδιά πάντα πρόθυμα και με μεγάλη προσήλωση στον τελικό στόχο: να δημιουργήσουμε μια ταινία…

Τι κάναμε στις συναντήσεις της κινηματογραφικής ομάδας που πραγματοποιούνταν τα Σαββατοκύριακα;

Επεξηγήσαμε τη φυσιολογία του ματιού, το μετείκασμα κι επομένως το καρέ. Κατ’ αρχάς είδαμε την πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ, την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, αποσπάσματα από ταινίες ασπρόμαυρες και βουβές, από κωμωδίες με τον Χοντρό και Λιγνό μέχρι και δράματα με τον Τσάρλι Τσάπλιν, Συζητήσαμε κινηματογραφικούς όρους: μοντάζ, γενικό πλάνο, γκρο πλαν, βάθος πεδίου, κασκαντέρ, σπονδυλωτή ταινία, σασπένς, δεύτερη ανάγνωση, κοινωνικό πλαίσιο….. Για την περίπτωση μεταφοράς βιβλίου σε ταινία, αναφερθήκαμε στα πνευματικά δικαιώματα.

Ορίσαμε τις ομάδες: συγγραφική, μοντάζ, κάμερες, σκηνοθεσίας και φυσικά, όλα τα παιδιά ήθελαν να παίξουν! Χρειάστηκε να κάνουμε και κάποιες κληρώσεις όταν τα παιδιά που ήθελαν, για παράδειγμα να είναι στις κάμερες, ήταν περισσότερα από τις θέσεις. Συζητήσαμε τα προτεινόμενα σενάρια, συνδυάσαμε μερικά από αυτά και καταλήξαμε με ψηφοφορία.

Ακολούθησαν οι συναντήσεις της συγγραφικής ομάδας και της ομάδας των σκηνοθετών όπου έχοντας μόνο την κεντρική ιδέα στη διάθεσή τους, έπρεπε να τη “μετουσιώσουν” σε σκηνές και πλάνα. Διαδικασία επίπονη και με πολλές- πολλές συζητήσεις.

Κι άρχισαν τα γυρίσματα! Η μεγάλη χαρά! Για κάθε σκηνή, περίπου τους ενός λεπτού, χρειαζόταν δύο ώρες γύρισμα! Συζητάγαμε το σενάριο της σκηνής, κάναμε πρόβες χωρίς κάμερα και στη συνέχεια άρχιζε κι η κάμερα να τραβάει. Τα λάθη πολλά αλλά κι αυτά ήταν πότε πηγή άγχους και πότε πηγή γέλιου κι εντέλει αυτό που όλοι περιμέναμε: η διαδικασία των γυρισμάτων με την παρέα σε ένταση, με βλέμματα ανυπόμονα και γεμάτα ερωτηματικά: Ήρθε η σειρά μου; Στέκομαι σωστά; Ποιος μιλάει μετά από εμένα; Είναι ωραίο το μαλλί μου; Ποια είναι τα λόγια μου; (ουπς, τα ξέχασα!), Έγινε λάθος; (γιούπι! θα το βάλουμε στις σκηνές του backstage!)… Να ‘στε καλά, παιδιά μου! Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τον Φλόκο με σημαντική συμμετοχή και άψογη συνεργασία στα γυρίσματα. Ούτε ένα γαβ δεν ακούσαμε… τόσο φιλότιμος και συνεργάσιμος… Μεγάλος star!

Παράλληλα, αναδύθηκε σ’ αυτήν τη φάση κι ο μεγάλος ρόλος των γονέων: με αμέτρητες μετακινήσεις και πολλές συνεννοήσεις, μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας κέρασαν, μας… άντεξαν με τις φωνές μας, μας περίμεναν στο κρύο και στον αέρα, παρόντες στα αιτήματά μας πίσω από τις κάμερες και μερικές φορές, όπως βλέπετε και στην ταινία, μπροστά κι από τις κάμερες. Η μεγάλη υποστήριξη! Ως κινηματογραφική ομάδα τους ευχαριστούμε θερμά!!!

Η ομάδα του μοντάζ έκανε στη συνέχεια τη δουλειά της: “έκοβε” κι “έραβε”! Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα: βλέμματα που κοιτούν την κάμερα απ’ ευθείας (ενώ δεν πρέπει), ένα στήσιμο σε λάθος θέση, η βουή του αέρα που καλύπτει τα λόγια, τα λόγια πάνω στο cut, η σκιά του κάμερα-man ή της κάμερα-woman μέσα στο πλάνο, τα γέλια πάνω στο λάθος… Και φυσικά, έδωσαν μεγάλη σημασία στο να κρατηθούν τα πλάνα που δεν φαίνονται στην ταινία γιατί απλά είναι και λάθος και βγάζουν γέλιο. Μα αυτά θα τα δούμε μια άλλη φορά…

Μια ταινία ασφαλώς χρειάζεται και μουσική. Μόνιμη πλέον συνεργάτης στις ταινίες μας, η συνάδελφος, ειδικότητας Μουσικής, κ.Ειρήνη Μυτιληναίου. Συνεργάστηκε με τα παιδιά που παίζουν φλάουτο και δημιούργησαν πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Την εκτέλεσαν με τα φλάουτα και την κ.Μυτιληναίου στο αρμόνιο ώστε έτσι όμορφα παιγμένη η μουσική χρησιμοποιήθηκε στις σκηνές της ταινίας με ένα κάπως θλιμμένο πλαίσιο. Άλλη μια εξαιρετική συνεργασία στην οποία στηριζόμαστε για να προσδώσει κάθε φορά στην ταινία μας έναν όμορφο ηχόχρωμα!

Ως κινηματογραφική ομάδα ευχαριστούμε και τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που νοιάζεται για μας καθώς και το σχολείο μας, το οποίο με ενέργειες της Διεύθυνσης μας προμήθευσε με καινούργια βιντεοκάμερα.

Πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας! Μιλώντας προσωπικά, τα συγχαίρω και τα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί: γελάσαμε, κεραστήκαμε, αγχωθήκαμε, “πειράξαμε” ο ένας τον άλλον, φωνάξαμε, γεμίσαμε γνώσεις κι εμπειρίες, διχογνωμίσαμε και συμφωνήσαμε, κουραστήκαμε…και στο τέλος, δημιουργήσαμε. Πόσο πλούσια περάσαμε! Σας ευχαριστώ!

Ελπίζουμε να απολαύσετε την ταινία μας!

Μαρία Ιωσηφίδου (ειδικότητα Πληροφορικής) – υπεύθυνη της κινηματογραφικής ομάδας