Πρόγραμμα με εργαστήριο πηλοπλαστικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων οι μαθητές/τριες της Ε’΄ τάξης συμμετείχαν σε πρόγραμμα με εργαστήριο πηλοπλαστικής. Αρχικά επισκέφθηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο και έπειτα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης. Μετά από την ξενάγησή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρακολούθησαν εργαστήριο πηλοπλαστικής, στα σκαλιά δίπλα από το Δημαρχείο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 9 αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες που βρίσκονταν στη Σύρο με αφορμή το Α’ Συμπόσιο Κεραμικής “4500 χρόνια μετά, επαναπροσδιορίζοντας τα ευρήματα του κυκλαδικού οικισμού Καστρίου – Χαλανδριανής”. Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μαζί τους αφού οι 9 καλλιτέχνες ήταν οι εισηγητές του εργαστηρίου πηλοπλαστικής. Το εργαστήριο συνδεόταν άμεσα με το μάθημα της ιστορίας και των εικαστικών καθώς τα παιδιά χρησιμοποίησαν το ίδιο υλικό με τα ευρήματα που είδαν στο μουσείο και ανακάλυψαν την πλαστικότητά του και τις δυνατότητές του. Τα αντικείμενα που δημιούργησαν τα παιδιά στάλθηκαν αργότερα στο σχολείο μας, όπου εκτέθηκαν στην εορτή λήξης μας.

Χρύσα Σινοπούλου – Η Εκπαιδευτικός της Ε’ Τάξης

Δημιουργία σουπλά από τα παιδιά της Δ’ και Ε’ τάξης

Κατασκευή με δύο διαφορετικά μοτίβα, ένα μικρό πλέξιμο των δύο χαρτιών και τέλος πλαστικοποίηση …

Παναγιώτης Καλούδης – εκπαιδευτικός Εικαστικών

“Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” – τα παιδιά της ομάδας etwinning δημιούργησαν τη μασκότ του σχολείου για το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning κάθε ένα από τα συνεργαζόμενα σχολεία ανέλαβε να δημιουργήσει μια μασκότ. Εξηγήσαμε λοιπόν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης τι είναι μια μασκότ και πώς μπορεί αυτή να λειτουργήσει. Αφήσαμε τα παιδιά ελεύθερα να δημιουργήσουν με όριο μόνο τη δική τους φαντασία, κάθε ένα παιδί και μια μασκότ. Όλες οι μασκότ είναι εξαιρετικές κι από όλες αυτές “αναδύθηκε” μία και μοναδική.

Στη συνέχεια τέθηκε ως ζήτημα και το όνομα της μασκότ. Ποιο να είναι αυτό; Αναφέρθηκαν πολλά. Ανάμεσα σε αυτά ειπώθηκε και ότι ο Όμηρος είχε αναφέρει το όνομα Συρίη. Και ναι! Αυτό επιλέχθηκε. Το όνομα της μασκότ μας είναι: Συρίη. Η Συρίη λοιπόν, ως ένα άλλο κυκλαδικό ειδώλιο, ντύθηκε κι έβαλε τα καλά της για να χωρέσει όλες τις πανέμορφες μασκότ.

Τα πάντα τα σχετικά με όλο αυτό είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του προγράμματος όπου όλοι καταχωρούν το υλικό τους. Θέλοντας να κοινοποιήσουμε τα έργα των παιδιών, δημιουργήσαμε ένα βίντεο και σας καλούμε να το απολαύσετε μαζί μας!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Λουίζα Ρούσσου, Παναγιώτης Καλούδης, Μαρία Ιωσηφίδου

Περιστεράκι, πηλός με τα παιδιά της Δ’ τάξης

Κυκλαδικός πολιτισμός, διαθεματικό με την Δ’ τάξη , κατασκευή με πηλό το περιστεράκι…

Παναγιώτης Καλούδης – εκπαιδευτικός Εικαστικών