“Παλιό, πολύ παλιό, παμπάλαιο!” – η ταινία μας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη σχολική χρονιά 2023-2024, δημιουργήσαμε μια ταινιούλα μικρού μήκους με την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας. Τα μέλη της ομάδας μας είναι: Ανδρέας Βασσάλος, Θηρεσία Ροβύθη, Ιουλιανή Υπαπαντή Σαλίβερου, Ιωάννης Ρούσσος, Μαρία Μόσχου, Μάρκος Ροβύθης, Παρασκευή Πρίντεζη, Χάρις Νησιώτη– παιδιά από την ΣΤ’ τάξη.

Σημαντικότατη κι εξαιρετική αποδείχτηκε η συνεργασία μας με τον κ.Μάρκο Πρίντεζη ο οποίος έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, “ο παππούς” της ταινίας μας. Και με έναν τρόπο έγινε και εκείνος μέλος της κινηματογραφικής μας ομάδας. Τον ευχαριστούμε θερμά, πρώτα απ’ όλα, γιατί δέχτηκε να μας αφιερώσει πολλές-πολλές ώρες από τον ελεύθερό του χρόνο, για την υπομονή του στα γυρίσματα, για το μεράκι που επέδειξε στον ρόλο του, για τις ιδέες του αλλά και για τις παλιές εκείνες ιστορίες που μας διηγήθηκε! Ευχαριστούμε!!!

Ευχαριστούμε επίσης τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που μας στήριξαν καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που αδιάκοπα μετακινούσαν τα παιδιά για τις συναντήσεις μας!

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ: Ως κινηματογραφική ομάδα, στην αρχή συναντιόμασταν για να δούμε αποσπάσματα από παλιές βουβές και ασπρόμαυρες ταινίες και να εμπλουτίσουμε το κινηματογραφικό μας λεξιλόγιο: σκηνή, πλάνο, θέση της κάμερας, γκρο πλαν, ρακόρ, σκηνοθεσία, μοντάζ, εφέ, ντοκιμαντέρ, δεύτερη ανάγνωση… Στη συνέχεια αποφασίσαμε όλοι μαζί αν θα κάνουμε ντοκιμαντέρ ή ταινία μυθοπλασίας και τελικά και το θέμα της ταινίας μας: χάσμα γενεών. Καταγράψαμε το σενάριο με σκηνές και πλάνα και χωριστήκαμε σε ομάδες: κάμερες, ηθοποιοί, μοντάζ, μουσική επιμέλεια, σκηνοθεσία. Από εκεί και πέρα αρχίσαμε τα γυρίσματα και το μοντάζ. Κι αν για μια σκηνή χρειαζόμασταν γύρω στις δυο ώρες, για το μοντάζ θέλαμε άλλες 3-4 ώρες (αν σκεφτούμε ότι γυρίζαμε με δυο κάμερες). Στο τέλος, εμπλουτίσαμε την ταινία μας με μουσική. Κι ο τίτλος της ταινίας μας: “Παλιό, πολύ παλιό, παμπάλαιο!”.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ένας παππούς με την εγγονή του γεφυρώνουν το χάσμα των γενεών: η εγγόνα μαθαίνει στον παππού τα σχετικά για τα ψηφιακά μέσα κι εκείνος με τη σειρά του της μαθαίνει ένα “παλιό, πολύ παλιό, παμπάλαιο” παιχνίδι, το σκάκι.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στα παιδιά μας που με τόσο κόπο, μεράκι και φαντασία δημιούργησαν αυτήν την ταινία! Σας καλούμε να την απολαύσετε…

Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνη της κινηματογραφικής ομάδας

Συμμετοχή του σχολείου μας στην υπαίθρια καρναβαλική έκθεση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης συμμετέχει στο Καρναβάλι των παιδιών.

Υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Γαλλικών του σχολείου μας κας Celine Dewas οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης λειτούργησαν ομαδικά και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο έργο για την υπαίθρια καρναβαλική έκθεση του Δήμου μας.

Το έργο μας διακοσμεί την πιάτσα της Άνω Σύρου και υποδέχεται τους συριανούς καρναβαλιστές βάζοντας τη δική του πινελιά στο φετινό Συριανό καρναβάλι.

Καλές Απόκριες!

Από τη Διεύθυνση του σχολείου

Αποκριάτικο Ξεφάντωμα

Το σχολείο μας και φέτος υποδέχτηκε τις Απόκριες και γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη με μοναδικό τρόπο.

Χρώματα, κοστούμια, αστείες μεταμφιέσεις παιδιών και εκπαιδευτικών!!, χαμόγελα, μουσική, χορός και ομαδικά παιχνίδια μέσα στο αποκριάτικο πνεύμα κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του σχολείου μας σκορπίζοντας γέλιο και εύθυμη διάθεση σε όλους.

Και δίπλα μας παραδοσιακά όπως πάντα οι γονείς του σχολείου μας με το υπέροχο κέρασμα που πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τους οποίους ευχαριστούμε για τη διατήρηση αυτής της συνύπαρξης που μας προσφέρει όμορφες στιγμές και μνήμες. Και του χρόνου!

Από τη Διεύθυνση του σχολείου

Χρώματα, γεύσεις και αρώματα από την Α’ τάξη

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα τη διατροφή και την υγιεινή ζωή, οι μαθητές και οι μαθήτριες της πρώτης τάξης,  μας παρουσίασαν προϊόντα που καλλιεργούν/παράγουν στο σπίτι. Φρούτα, λαχανικά, αυγά, τυρί, μαρμελάδες και πολλά άλλα βιολογικά προϊόντα γεμάτα χρώματα, γεύσεις και αρώματα.

Παράλληλα, διενεργήθηκε συζήτηση γύρω από τα τυποποιημένα τρόφιμα και η δράση ολοκληρώθηκε με τη δοκιμή των προϊόντων.

Οι εκπαιδευτικοί: Ελένη Χριστοπούλου – Μαίρη Καρακόττα

Πρόγραμμα “Αστέρι της ευχής 2023-2024”

Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής» του Οργανισμού “Make a wish”, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών μας απέναντι στους συμπολίτες μας, υιοθετώντας τη συμπερίληψη ως μία απαραίτητη ηθική επιταγή και μια υπενθύμιση της αξίας της ζωής όλων.

Κοινοποιούμε το ευχαριστήριο μήνυμα που λάβαμε από τον Οργανισμό:

“Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, 

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη στήριξή σας στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής κατά το σχολικό έτος 2023-2024. Με τη δωρεά σας συμμετέχετε και εσείς ώστε να εκπληρωθούν ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες. 

Το πρόγραμμα Αστέρι της ευχής εδώ και 25 χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα εξεύρεσης πόρων του οργανισμού μας ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν ευχές παιδιών που έχουν στερηθεί την παιδική ανεμελιά. 

Σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας! “

Πιστοποιητικό Υιοθεσίας

Ευχαριστούμε!

Πρόγραμμα etwinning με τίτλο “Ch3(d)ss” – Δημιουργία λογοτύπων

Για τη σχολική χρονιά 2023-2024 με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ1′ και Δ2′ τάξης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα etwinning με θέμα “Ch3(d)ss”. Όπως φαίνεται να δηλώνει το όνομα του προγράμματος, οι δραστηριότητες θα αφορούν στο σκάκι (chess) και στην τρισδιάστατη εκτύπωση (3d).

Το Ch3(d)ss είναι ένα έργο eTwinning που συγκεντρώνει μαθητές από διαφορετικές χώρες για να σχεδιάσουν, να εκτυπώσουν 3D και να δημιουργήσουν συναρπαστικές ιστορίες γύρω από μοναδικά σετ σκακιού. Οι μαθητές συνεργάζονται για να σχεδιάσουν κομμάτια σκακιού που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, κατακτώντας στην πορεία την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτά τα σετ σκακιού ως το κεντρικό κομμάτι για τη δημιουργία ευφάνταστων αφηγήσεων, συνδέοντας τα κομμάτια με σενάρια του πραγματικού κόσμου.

Παρουσιάζουμε τα λογότυπα που δημιούργησαν τα παιδιά χρησιμοποιώντας την online εφαρμογή canva.com. Στη συνέχεια τα λογότυπα θα τεθούν σε ψηφοφορία μαζί και με τα λογότυπα από τα παιδιά των άλλων σχολείων ώστε να επιλέξουμε το τελικό λογότυπο του έργου.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Μαριάννα Βακονδίου, Λουίζα Ρούσσου, Μαρία Ιωσηφίδου

Συμμετοχή στον 1ο Διαγωνισμό Gingerbread House

Στον πρώτο διαγωνισμό Gingerbread House που συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών» μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, «το σπίτι του Άι Βασίλη» στην έπαυλη Τσιροπινά, έλαβαν μέρος τα δύο τμήματα της Γ’ τάξης του σχολείου μας και βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους. Τα δύο βιβλία που μας προσφέρθηκαν για τη συμμετοχή μας, αφού τα διαβάσαμε και διασκεδάσαμε, χαρίστηκαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας για να τα χαρούν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες.

Βασιλική Μπάτζιου – Αθανάσιος Κουβαλάκης

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ρομποτικής: Ο Μπάμπης, η χελώνα κι άλλα πολλά και όμορφα…

Τα παιδιά του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ρομποτικής έχοντας δημιουργήσει και προγραμματίσει αρκετές κατασκευές με Lego Wedo, είπαμε να “κλείσουμε” αυτό το κεφάλαιο με κατασκευές που έχουν ποδαράκια. Άλλες δημιουργίες των παιδιών πάνε αργαααααά, απελπιστικά αργά κι άλλες γρήγορα. Άλλες δημιουργίες σκαρφαλώνουν κι άλλες ίσα-ίσα που βρίσκονται στο έδαφος… Ένα ρομποτάκι είναι ο Μπάμπης κι άλλο μια χελώνα, ΄΄αλλα ρομποτάκια είναι no name κι άλλα μοιάζουν με γλυκούλικα ζωάκια…

Να συγχαρώ τα παιδιά από την Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ρομποτικής που έχουν μεράκι, διάθεση, φαντασία! Κι αυτά τα παιδιά είναι: Ανδρέας, Γαία, Γιάννης Ρ., Ιάκωβος, Λυδία, Μάγδα, Μάιρα, Μαριάντα, Μάρκο, Πέτρος, Σπύρος, Στέφανος, Φίλιππος.

Και συνεχίζουμε!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής – Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ 2023»

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Σχολείου μας στην Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και κατόπιν κοινοποίησης των δράσεων που υλοποιήσαμε ως σχολείο στον αρμόδιο Φορέα, λάβαμε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής για τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση καθώς και το ακόλουθο μήνυμα:

 

«Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές/οί εκπαιδευτικοί,

Σας συγχαίρουμε για την υπέροχη ενεργό συμμετοχή σας, τις πρωτότυπες ιδέες σας που μας συγκίνησαν και σας ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για την αγάπη με την οποία περιβάλατε τη σκυταλοδρομία!

Ευχόμαστε να έχετε μία καταπληκτική νέα χρονιά με υγεία, ευτυχία, πρόοδο και πολύ αθλητισμό!»

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Συντονιστική Επιτροπή Ελλάδας  
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα #BEACTIVE

Εκπαιδευτικός Όμιλος: πόρτες που ανοιγοκλείνουν κι ένας προγραμματισμός που δυσκολεύει σιγά-σιγά

Τη σχολική χρονιά 2023-2024 στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου τα παιδιά κατασκεύασαν πόρτες, άλλες πηγαίνουν αργά κι άλλες γρήγορα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Η πόρτα στην αρχή είναι κλειστή και με το πρώτο πε΄ρασμα μπροστά από τον αισθητήρα απόστασης η πόρτα ανοίγει. Η πόρτα παραμένει ανοικτή (ε… να μην ανοιγοκλείνει μετά από κάθε πέρασμα…) και κλείνει όταν γίνει το 7ο πέρασμα μπροστά από τον αισθητήρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Αυτήν τη φορά, αν και είχαμε και κατασκευαστικά ζητήματα να επιλύσουμε, η μεγάλη μας προσοχή δόθηκε στον προγραμματισμό. Πώς θα ξέρει το πρόγραμμα ότι πραγματοποιήθηκε πέρασμα μπροστά από τον αισθητήρα; Ορίσαμε μεταβλητή. Πώς θα ανοίγει η πόρτα στο 1ο πέρασμα; Χρησιμοποιήσαμε λογικό τελεστή “και”. Πώς θα παραμένει ανοικτή στα επόμενα περάσματα; Και πάλι χρησιμοποίηση λογικού τελεστή. Πώς ανταποκρίθηκε το πρόγραμμα (που “τρέχει” γρήγορα τις εντολές) στη μέτρηση των περασμάτων; Στην περίπτωση που έμενε το χέρι μας μπροστά στον αισθητήρα λίγο παραπάνω, το πρόγραμμα μετρούσε αμέσως πολλά περάσματα. Πώς το λύσαμε; Εισάγαμε μετα΄δοση μηνύματος που το λαμβάνει η φιγούρα και ακούγεται ήχος. Κατά τη διάρκεια αυτού του ήχου προλαβαίνουμε να απομακρύνουμε το χέρι μας!

Ουφ!!! Πόσες λεπτομέρειες!!! Κι έχουμε μέλλον μπροστά μας… (…γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν εξετάσαμε την περίπτωση που περνάμε το χέρι μας π.χ. 4 φορές μπροστά από τον αισθητήρα και δεν σκοπεύουμε να το περάσουμε άλλη μια φορά… η πόρτα δεν θα κλείσει ποτέ! Αυτό όμως είναι για το μέλλον…)

Ας απολαύσουμε τις δημιουργίες των παιδιών!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ86)