“Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” – ένα πρόγραμμα etwinning ξεκίνησε…

Εκπαιδευτικοί της Γ’ τάξης επιζητώντας τις συνεργασίες σε επίπεδο εκπαιδευτικών και σε επίπεδο μαθητών/μαθητριών σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα etwinning. Άραγε στην παραπάνω εικόνα διακρίνετε τους/τις εκπαιδευτικούς του προγράμματος; Σας βοηθούμε: Παναγιώτης Καλούδης, Μαρία Ιωσηφίδου, Λουίζα Ρούσσου. Και τα παιδιά; Ποια είναι αυτά τα Avatars; Κάθε παιδί γνωρίζει το Avatar του το οποίο είχε δημιουργήσει στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όταν ακόμα κάναμε μαθήματα από απόσταση.

Το έργο μας λοιπόν έχει θέμα “Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” κι εντάσσεται στο πλαίσιο των  μαθημάτων Μελέτης Περιβάλλοντος Ενότητα “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ”, Ιστορίας Ενότητα “Ο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” και γενικότερα  ”Η Ιστορία του τόπου μου”  με παράλληλες δραστηριότητες στα μαθήματα της Πληροφορικής/ΤΠΕ και των Εικαστικών. 

Ένα ρομποτάκι θέλει να ταξιδέψει… Ζητάει τη βοήθεια των παιδιών των σχολείων για να του προτείνουν τι πρέπει να δει… Αφού είναι ρομπότ μπορεί να διακτινίζεται και να ταξιδεύει εύκολα… Στο ταξίδι του συναντά κάποιους ήρωες (μασκότ) από κάθε σχολείο. Αυτός ο ήρωας- μασκότ ξεναγεί το ρομπότ στα αξιοθέατα του τόπου και ουσιαστικά, μέσω του ρομπότ, μεταφέρονται οι πληροφορίες στα παιδιά όλων των σχολείων… αλλά και στις επόμενες γενιές. Έχοντας ως δομή διασχολικές, διαδραστικές, συνεργατικές ομάδες θα γνωριστούμε και στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε ένα λογότυπο για το έργο, ένα ρομπότ, μια μασκότ, ζωγραφιές, παρουσιάσεις, ιστορική γραμμή όλων των αξιοθέατων, θα ερευνήσουμε επιτόπια τα αξιοθέατα (εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες), θα αντλήσουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο…

  • Με ποια σχολεία συνεργαζόμαστε;
  1. Με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης -Αθήνα
  2. Με το Ελληνικό Σχολείο Αγίου Νικολάου – Action Λονδίνου

Το πρόγραμμα, καλά να ‘μαστε, σχεδιάζουμε να ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά…

Καλή μας συνέχεια!!!

Λουίζα Ρούσσου – Παναγιώτης Καλούδης – Μαρία Ιωσηφίδου

“Φιλίες από απόσταση” – μια ταινία της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον των υγειονομικών μέτρων και με τα σχολεία να λειτουργούν πότε με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και πότε διά ζώσης, δημιουργήθηκε η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου. Οι συναντήσεις μας επομένως πραγματοποιούνταν πότε με τηλεδιασκέψεις και πότε βάζαμε τις μάσκες μας και “γυρίζαμε” τις σκηνές μας. 

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο να δημιουργήσουμε την ταινία μας; Κατ’ αρχάς παρακολουθήσαμε μικρού μήκους ασπρόμαυρες, βουβές ταινίες, κωμικές και δραματικές. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μαθητικές ταινίες προηγούμενων χρόνων κι έχοντας όλες αυτές ως αναφορά, γνωρίσαμε κινηματογραφικούς όρους και ξεκινήσαμε μια πιο δομημένη και κριτική θέαση των ταινιών: ποιο είναι το νόημα μιας ταινίας, σε ποια κατηγορία ανήκει, ποια η διαφορά σκηνής και πλάνου, πού βρίσκεται η κάμερα, τι είδους λήψεις γίνονται, ποιος είναι ο ρόλος της θέσης της κάμερας ως προς το αντικείμενο που προβάλει, ποια είναι η σημασία του μοντάζ,….;

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ταινία μυθοπλασίας κι αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι το θέμα της θα περιστρέφονταν γύρω από τον κορωνοϊό- τι άλλο; Ξεκινήσαμε το σενάριο μαζεμένοι με τηλεδιασκέψεις και καταγράφοντάς το σε κοινόχρηστο έγγραφο. Όμως το περιβάλλον ήταν πολύ ρευστό: θα κάναμε σκηνές όπου θα μπορούσαμε να μην φοράμε μάσκες; Βασικό ερώτημα το οποίο φυσικά δεν μπορούσε να απαντηθεί. Έτσι, σκεφτήκαμε σκηνές που τελικά η πραγματικότητα μας τις αναίρεσε και δεν τις υλοποίησαμε ποτέ. Άλλες, τις μετατρέψαμε από τον ευθύ λόγο σε πλάγιο. Εκτός από τη δημιουργία σεναρίου, τα παιδιά ανέλαβαν κι έπαιξαν τον ρόλο τους, ασχολήθηκαν με το μοντάζ (πάντα με τηλεδιάσκεψη και διαμοιρασμό οθόνης- 1,5 ώρα εργασία στο μοντάζ για λιγότερο από 1′ ταινίας), επιμελήθηκαν τη μουσική (επιλέγοντας free μουσική θέλοντας να μείνουμε πιστοί στην αξία των πνευματικών δικαιωμάτων), διαχειρίστηκαν την κάμερα, σκηνοθέτησαν…

Ευχαριστούμε τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών της κινηματογραφικής ομάδας καθώς και το σχολείο μας για την υποστήριξη που μας παρείχαν. Επίσης, την Αγγελική Ρούσσου και τον Επαμεινώνδα Λέστο για τη φιλική τους συμμετοχή και τη Μαρία Λέστου για τη βοήθεια στη διαχείριση της κάμερας. Να αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείο ότι αποφύγαμε να μαζευόμαστε  πολλά μέλη της ομάδας σε κλειστούς χώρους.

Μιλώντας προσωπικά, ευχαριστώ τα παιδιά για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί! Γελάσαμε πολύ τις φορές που “κόλλαγε” το webex… και χανόμασταν στο cloud. Ακόμα θυμάμαι τα πειράγματα των παιδιών για να πατήσω Alt+F4… Πάντα θα σκέπτομαι με μια γλυκύτητα αυτά τα παιδιά που στάθηκαν απέναντι σε δύσκολες φάσεις κι αντέταξαν το μεράκι, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία! Μπράβο σας, παιδιά μου!!!

Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνη εκπαιδευτικός της κινηματογραφικής ομάδας

Προγραμματισμός Λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος σχ.έτους 2021-22

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Φ.7/51340/Δ1 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους χωρίς προϋποθέσεις.

Όσοι επιθυμείτε την φοίτηση των  παιδιών σας στο ολοήμερο τμήμα για το σχολικό έτος 2021-2022, μπορείτε να κατεβάσετε και να συμπληρώσετε την αίτηση-δήλωση που θα βρείτε εδώ:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ 2021-2022

Εναλλακτικά μπορείτε να δηλώσετε στο email του σχολείου την επιθυμία σας για εγγραφή στο Ολοήμερο Πρόγραμμα ή στον /στην εκπαιδευτικό της τάξης και να σας σταλεί το έντυπο μέσω του παιδιού σας.

Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 17 Μαΐου.

Δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσετε βεβαιώσεις εργασίας ή άλλα δικαιολογητικά, αφού πλέον η συμμετοχή των μαθητών/τριών γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

Ενημέρωση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID–19

Ενόψει της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών και ολοήμερων σχολείων) και των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων και της συνέχισης της δια ζώσης λειτουργίας των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις, από τη Δευτέρα 10.05.2021, σας ενημερώνουμε…

Το πλήρες έγγραφο: Ενημέρωση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου  νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID – 19

Με βάση την παραπάνω εγκύκλιο οδηγείστε στη διεύθυνση: https://self-testing.gov.gr/ και στη συνέχεια στη διεύθυνση: https://self-testing.gov.gr/#mathites η οποία αφορά στη Σχολική κάρτα για COVID-19 την οποία και παραθέτουμε παρακάτω:

Σχολική κάρτα για COVID-19

Εάν είστε γονέας/κηδεμόνας μαθητή ή ενήλικος μαθητής, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη Σχολική κάρτα για COVID-19:

Μπορείτε εναλλακτικά να τυπώσετε, να συμπληρώσετε και να υπογράψετε μόνοι σας το έγγραφο εδώ.

Από τη Διεύθυνση του σχολείου