Με ζωγραφική για τη φύση

Στις αρχές της σχολικής χρονιάς 2021-22 ζητήσαμε από τα παιδιά της Β’ τάξης να ζωγραφίσουν με θέμα τη φύση στο μάθημα της Πληροφορικής. Το λογισμικό με το οποίο ζωγράφισαν είναι το Revelation Natural Art (RNA). Το λογισμικό παρέχει και τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν με σχεδιαστικά εργαλεία αλλά και έτοιμα εικονίδια τα οποία χρησιμοποιούν ως αντικείμενα (τα τοποθετούν και αυξομειώνουν το μέγεθός τους). Καθώς ο μόνος περιορισμός ήταν το θέμα της φύσης, “περίσσεψε” η φαντασία των παιδιών κι η συνεργασία μεταξύ τους!

Μετά τη ζωγραφική ήρθε η στιγμή της αποτύπωσης της ζωγραφιάς με λόγια: τα παιδιά κλήθηκαν να περιγράψουν αυτό που ζωγράφισαν αλλά και αυτό που μπορεί να υπήρχε “πίσω” από τη ζωγραφιά… μια εξήγηση… ένα συναίσθημα… Χρησιμοποίησαν το λογισμικό της επεξεργασίας κειμένου της σουίτας LibreOffice. Φυσικά, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης επιμελήθηκαν τα κείμενά τους κι εισήγαγαν και τις ζωγραφιές τους σε αυτά. Κι επειδή όλα αυτά δεν γίνονται σε μια διδακτική ώρα, τα παιδιά άνοιγαν τις εφαρμογές και πολλές φορές τις διαχειρίζονταν ταυτόχρονα, αποθήκευαν κι ανακτούσαν αρχεία, διαχειρίζονταν αντικείμενα…

Για να δείτε αναλυτικότερα τους στόχους και την εξέλιξη των δραστηριοτήτων μπορείτε να επιλέξετε: Με ζωγραφική και θέμα τη φύση (άρθρο στο site: https://miosifid.sites.sch.gr/)

Καταλήξαμε λοιπόν σε ένα ψηφιακό βιβλίο το οποίο σας καλούμε να διαβάσετε!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Χριστουγεννιάτικο Επισκεπτήριο Αγάπης 2021

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας με πολλή ευαισθησία έφτιαξαν τις δικές τους κάρτες στέλνοντας τις ευχές τους και την αγάπη τους σε άτομα που τα φετινά Χριστούγεννα δοκιμάζονται, συμμετέχοντας έτσι σε ένα διαφορετικό επισκεπτήριο αγάπης!

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

Τοπική Ιστορία και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά

Ως επίλογος της ενότητας “Τοπική Ιστορία και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά ” των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Θέατρο Απόλλων. Τα οφέλη της βιωματικής μάθησης μέσω επισκέψεων σε μουσεία και χώρους στα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα τόσο για την ανάπτυξη της αντίληψής τους, της κοινωνικότητάς τους όσο και της βαθύτερης εννοιολογικής τους κατανόησης.

Αρχικά διασκεδάσαμε στο “κυνήγι θησαυρού” σχεδιασμένο με γρίφους που οδηγούσαν σε προτομές και αγάλματα σημαντικών προσώπων της Σύρου, όπως και σε σημαντικά έργα που κοσμούν την πλατεία της Ερμούπολης, τα οποία είχαμε γνωρίσει μέσα από τις έρευνες που είχαμε κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στη συνέχεια η λεπτομερής και άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. Επίσης, η ιστορική προσέγγιση  της Ερμούπολης και η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για την εμπέδωση των γνώσεων που είχαμε αποκομίσει αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μας πρόσφερε και άλλα πολλά που θα αποτελέσουν την αρχή νέων αναζητήσεων και συζητήσεων στην τάξη μας. Η υποδοχή των βιβλιοθηκονόμων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη υπήρξε εγκάρδια, περιηγηθήκαμε στις συλλογές της, ενημερωθήκαμε για τη δανειστική βιβλιοθήκη που μπορούμε να γίνουμε μέλη ώστε να δανειζόμαστε τα βιβλία που μας ενδιαφέρουν και συζητήσαμε βλέποντας τα εκθέματα από την ιστορία της γραφής που φιλοξενείται στο χώρο της.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!

Τέλος, μια τέτοια κρύα μέρα δεν θα  παραλείπαμε να ταΐσουμε τα περιστέρια της πλατείας όπου και αυτά μας το ανταπέδωσαν με την εμπιστοσύνη τους τρώγοντας και κουρνιάζοντας στην αγκαλιά μας. 💕🕊️

Ήταν μια υπέροχη και αξέχαστη μέρα. 😊

Μπάτζιου Βάσω – ΣΤ2′

Το ηλιακό σύστημα (από την ΣΤ2 τάξη)

Στο μάθημα της Γεωγραφίας, στην αίθουσα του Στ’2, κάναμε τη μάθηση παιχνίδι  φτιάχνοντας, από πλαστελίνη, κουτί παπουτσιών, χρώματα και πετονιά, ο καθένας μας το δικό του ηλιακό σύστημα.☀️🌍🪐 Δύσκολη εργασία αλλά το αποτέλεσμα μάς αντάμειψε! 😊    Η βιωματική όπως και  η παιγνιώδης προσέγγιση της μάθησης παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαφορετικών δεξιοτήτων όπως το χειρισμό αντικειμένων, τη συζήτηση με τους συνομηλίκους, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, τη χρήση της συμβολικής σκέψης και του συμβολικού παιχνιδιού (Barton & Wolery, 2010). 

Δασκάλα – Βάσω Μπάτζιου 

Δράση ευαισθητοποίησης

Στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών, οι οποίες  αφορούν: α) στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, β) στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και γ) στην προαγωγή του σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας, αποστείλαμε δημιουργίες των μαθητών/τριών του Στ1 του Σχολείου μας  που εκπονήθηκαν υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Ειρήνης Μυτιληναίου, για να συμπεριληφθούν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην κεντρική ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

Στο Δημαρχείο και στο Θέατρο για το πρόγραμμα eTwinning

Τη σχολική χρονιά 2020-21 ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα eTwinning με θέμα “Τα αξιοθέατα του τόπου μας… κι όχι μόνο” και συνεργαζόμαστε με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τα παιδιά των σχολείων δημιούργησαν κόμικ για να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους, ζωγράφισαν για τη μασκότ του έργου, απάντησαν οι μεν σε ερωτήσεις των δε σε θέματα τοπικού χαρακτήρα και ενεπλάκησαν σε chat στο ασφαλές περιβάλλον του etwinning space.

Κι ήρθε η ώρα να δράσουμε στο πεδίο για να ενισχύσουμε τη βιωματική μάθηση. Από τη μεριά μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το Δημαρχείο Σύρου- Ερμούπολης και το θέατρο “Απόλλων”. Τα παιδιά κατέγραψαν ερωτήσεις στα τετράδιά τους για αυτά τα δύο κτίρια κι οργανωμένα πλέον πήγαμε στο Δημαρχείο και στο θέατρο. Στο Δημαρχείο μάς υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ.Νικόλαος Λειβαδάρας και στο θέατρο ο κ.Γιάννης Δεσύπρης, μέλος της επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου. Ευχαριστούμε θερμά και τους δυο για την εξαιρετική  ξενάγηση!!! Η αφήγηση συνδυάστηκε και με τις ερωτήσεις των παιδιών καθώς και με την περιήγηση στους χώρους. Όλη αυτή η δράση στο πεδίο αντιμετωπίστηκε με προσήλωση κι ενθουσιασμό από τους μαθητές και μαθήτριές μας της Δ’ τάξης. Επίσης, τα παιδιά με την καθοδήγηση και διδασκαλία της εκπαιδευτικού Μουσικής κ.Ειρήνη Μυτιληναίου τραγούδησαν το τραγούδι “Η ξανθούλα” (ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη). Ευχαριστούμε τη συνάδελφο για την συνεισφορά της αυτή όπου με το τραγούδι  εμπλουτίστηκε το τελικό βίντεο με υπέροχο τρόπο!

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε το παρακα΄τω βίντεο όπου καταγράφονται στιγμιότυπα από αυτές τις επισκέψεις μας στο Δημαρχείο και στο θέατρο. Ευχαριστούμε και πάλι όσους μας βοήθησαν στην υπέροχη αυτή δράση! Και συγχαρητήρια στα παιδιά τα οποία αντιμετώπισαν με υπεύθυνο τρόπο όλη αυτή τη διαδικασία και μπορέσαμε και να αποκομίσουμε μαθησιακά οφέλη αλλά και να χαρούμε! 

Καλή συνέχεια…

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Λουίζα Ρούσσου – Μαρία Ιωσηφίδου

Για τα παιδιά της Α’ τάξης: από τα τυχαία σχήματα… στα σπιτάκια

Για τους μικρούς μας μαθητές και τις μικρές μας μαθήτριες της Α’ τάξης, στο μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕ), είναι πολλαπλοί οι στόχοι των δραστηριοτήτων: από το να βελτιώσουν τη λεπτή δεξιότητα στα χέρια με τον χειρισμό του ποντικού μέχρι να αποθηκεύσουν σωστά ένα αρχείο και από το να αναπτύξουν τη φαντασία τους μέχρι να μάθουν να ανακτούν ένα αρχείο από εκεί όπου το έχουν αποθηκεύσει. Σε αυτό το πλαίσιο ασχοληθήκαμε με τη ζωγραφική και ξεκινήσαμε από απλά έτοιμα τυχαία σχήματα (απλά, για την εξοικείωση με το λογισμικό και το ποντίκι) και συνεχίσαμε με τα σπιτάκια μας. Σας καλούμε, παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο, να παρατηρήσετε ότι τα παιδιά έβαλαν στις ζωγραφιές, καμινάδες και πόμολα (μικρούλικα- μικρούλικα, που “κρύβουν” φοβερή επιμονή), δέντρα ακόμα και με φρούτα, σύννεφα ή/και κεραυνούς, ήλιους (ακόμα και δυο και τρεις ήλιους – φαντασία γαρ), φτερά σε σπίτια (γιατί… δεν ακουμπούν στη γη και πρέπει να πετάνε)… Μπράβο τους!!!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Παζάρι στην παραλία του Φοίνικα με τα παιδιά του ΣΤ1

Τα παιδιά της ΣΤ’1, διοργανώνουν ένα παζάρι στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ. Το παζάρι θα περιέχει χειροποίητα ΓΛΥΚΑ  όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και διάφορα άλλα. Επίσης θα μπορείτε να αγοράσετε διάφορα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Θα είμαστε εκεί την Κυριακή 19/12/2021 από τις 10:30 π.μ. και θα σας υποδεχτούμε με χαρά.

Με εκτίμηση, τα παιδιά του ΣΤ’1

Για να κατεβάσετε την αφίσα κάνετε κλικ εδώ.

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία- 3 Δεκεμβρίου 2021, δημιουργήσαμε ένα βίντεο με τους μαθητές του Στ1 του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας- Σύρου στο οποίο  περιγράφουμε τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που ασχοληθήκαμε στην Θεματική Ενότητα: «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ» με τίτλο: «Διαφορετικότητα –Νοιάζομαι και δρω».

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ειρήνη Μυτιληναίου