Ένα γράμμα, μια αφορμή για πολλαπλές συνεργασίες…

Τη σχολική χρονιά 2019-20 αναλάβαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης στο σχολείο μας, Δημοτικό σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου.

Στο πλαίσιο  του μαθήματος της Γλώσσας με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ1′ τάξης συζητήσαμε στην τάξη προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Θεωρήσαμε ότι το πιο σημαντικό από αυτά είναι η έλλειψη κάδων ανακύκλωσης στο σχολείο  μας, γιατί οι κάδοι που υπάρχουν δεν επαρκούν. 

Έτσι οι μαθητές έγραψαν μια επιστολή με παραλήπτη τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης όπου γνωστοποιούσαν το πρόβλημά τους και ζητούσαν τη βοήθειά του.

 Η επιστολή  αυτή, αφού πρώτα πήραμε την άδεια από τον κ. Διευθυντή,  στάλθηκε στον Δήμο, με email, στο μάθημα της Πληροφορικής. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και η χαρά των παιδιών ήταν μεγάλη.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν όταν ένα πρωί, μετά από μια βδομάδα, είδαμε το φορτηγάκι του Δήμου να ξεφορτώνει δύο ολοκαίνουριους κάδους, έναν μπλε για χαρτιά και έναν για πλαστικά. Αυτό που δεν περιμέναμε  και μας χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η  επίσκεψη στο σχολείο μας του Δημάρχου κ. Λειβαδάρα με την Αντιπρόεδρο του Φορέα Ανακύκλωσης κ.Α.Πρίντεζη. Αφού μας συστήθηκαν, ο Δήμαρχος μας συνεχάρη για την πρωτοβουλία μας αυτή και για την ανακύκλωση που κάνουμε ως σχολείο (πλαστικά, χαρτιά, καπάκια) και μας μίλησε σχετικά με τα οφέλη της  και τη σπουδαιότητά της για το περιβάλλον μας. Τέλος δέχτηκαν ερωτήσεις από μας και βγάλαμε φωτογραφίες όλοι μαζί οι μαθητές της Δ τάξης.

Ευχαριστούμε  για την άμεση ανταπόκριση και ελπίζουμε οι κάδοι να γεμίσουν με σωστά ανακυκλώσιμα είδη από όλους  τους μαθητές του σχολείου μας!

Παράλληλα, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης στο μάθημα της Πληροφορικής δημιούργησαν σχετικές αφίσες εισάγοντας φράσεις προτροπής, εικόνες κι έτοιμα σχήματα. Προσπάθησαν ώστε οι αφίσες να είναι όμορφες και φυσικά να μπορούν να υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται να ανακυκλώνουμε! Με τις αφίσες διακοσμήσαμε τους κάδους ανακύκλωσης του σχολείου μας!

Ειρήνη Περπινιά – δασκάλα της Δ1′ τάξης

Μαρία Ιωσηφίδου – ειδικότητα Πληροφορικής

Για το ίδρυμα Μake A Wish

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Χριστούγεννα το σχολείο μας συγκέντρωσε χρήματα για το ίδρυμα “Μake A Wish – Κάνε μια ευχή Ελλάδος” που πραγματοποιεί τις ευχές των παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!!

Μαργαρίτα Φόνσου – εκπαιδευτικός ειδικότητας Αγγλικής φιλολογίας

Δραστηριότητες με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου – παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η 3 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία  (Α. με.Α). Με αφορμή την ημέρα αυτή, υλοποιήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας.

Στα πλαίσια της δράσης, αρχικά έγινε γόνιμη συζήτηση σχετικά με τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα δικαιώματα αυτών των ατόμων.  Προβλήθηκαν εικόνες  και βίντεο  με το λευκό μπαστούνι, τον σκύλο βοηθό των τυφλών ανθρώπων, τη γραφή Braille, τη νοηματική γλώσσα και τα αθλήματα με τα οποία δύνανται να ασχοληθούν άτομα με κινητική αναπηρία με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες πως η αναπηρία δεν αποτελεί μειονέκτημα. 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν στον προαύλιο χώρο διάφορες βιωματικές δραστηριότητες. Αναφορικά με την κινητική αναπηρία, ένας μαθητής προσπαθούσε να καθοδηγήσει τον συμμαθητή του που είχε δεμένο ένα ξύλο στο πόδι του, ώστε να μην μπορεί να το λυγίσει. Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν να αποτελέσει το ερέθισμα  να έρθουν οι μαθητές/τριες βιωματικά στη θέση κάποιου με κινητικό πρόβλημα, με σκοπό να γίνουν πιο υποστηρικτικοί στην πραγματική ζωή. 

Όσον αφορά την τύφλωση, τα παιδιά ψηλάφισαν κείμενα Braille και έγραψαν και το δικό τους όνομα βασιζόμενα στο σύστημα αυτό. Επίσης, διδάχθηκαν τεχνικές συνοδείας τυφλών ανθρώπων μέσα από το βιωματικό παιχνίδι καθοδήγησης ” Τυφλός και Οδηγός”. 

Τέλος, ακολούθησε βιωματική δράση σχετική με την κώφωση. Συγκεκριμένα, έγινε ο νοηματισμός του ονόματός τους, έπαιξαν ένα παιχνίδι με ζώα και επικοινώνησαν με τον «κωφό» συμμαθητή τους στην ελληνική νοηματική γλώσσα. 

Η γνώση, λοιπόν, της διαφορετικότητας από μικρή ηλικία και η εξοικείωση με αυτή, προάγει την αποδοχή της και την επίδειξη σεβασμού προς τους μαθητές με αναπηρία. Είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι ως κοινωνία έχουμε την ευθύνη να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στη μάθηση και η ισότιμη πρόσβαση αυτών των μαθητών/τριών στην εκπαίδευση, καθώς και η μετέπειτα ομαλή ενταξιακή πορεία τους στην ενήλικη ζωή με αυτονομία και αξιοπρέπεια. Τα σημερινά ενημερωμένα παιδιά θα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά ως ενσυνείδητοι πολίτες στο μέλλον. 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Μαρία Δαούκα – ΠΕ71 Ειδική Αγωγή

Αργυρή Σπυρούδη – ΠΕ70.5 Ειδική Αγωγή