Ετικέτα Ποιότητας για το πρόγραμμα “3d printed Board Game #STEM3”

Άλλη μια αναγνώριση της ποιότητας των eTwinning έργων του σχολείου μας. Ένα ακόμη δείγμα επιτυχίας μιας σειράς δράσεων που ανταποκρίνονται σε υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα.

 Μετά την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας που λάβαμε πέρυσι, ήρθε άλλη μια επιβράβευση του υψηλού επιπέδου της δουλειάς και της συνεργασίας που είχαμε με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τη σχολική χρονιά 2022-23 συμμετείχαμε με τα τμήματα Γ1 και Γ2 σε ένα πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “3d printed Board Game #STEM3”. Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής (ΤΠΕ) υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Μαρίας Ιωσηφίδου, και σύμφωνα με τους στόχους τους προγράμματος, μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα και την Πολωνία συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και κατάφεραν να κερδίσουν την επιβράβευση που τόσο τους άξιζε.

Θερμά συγχαρητήρια!!

eTwinning National Quality Label

Σχετικά άρθρα:

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

Το τελικό έργο στο πρόγραμμα eTwinning – Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι!

Το τελικό έργο στο πρόγραμμα eTwinning με θέμα 3d printed Board Game φυσικά και περιλαμβάνει ένα board, έτοιμο για παιχνίδι. Ένα παιχνίδι γνώσεων με καρτούλες ερωτήσεων, πιόνια, ζάρι, σπιτάκια, πιόνια και θήκες για τις ερωτήσεις, όλα τυπωμένα σε 3D εκτυπωτή. Τα συνεργαζόμενα σχολεία μοίρασαν τις εκτυπώσεις και διαμοιράστηκαν τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Όλες οι ερωτήσεις αφορούν σε τοπόσημα της Ελλάδας και της Πολωνίας.

Να ‘μαστε καλά να παίζουμε!!! Συγχαρητήρια στα παιδιά της Γ’ τάξης της σχολικής χρονιάς 2022-23.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Λογότυπα για το πρόγραμμα “3d printed Board Game #STEM3”

Όπως σε κάθε έργο etwinning, έτσι και σε αυτό, το “3d printed Board Game #STEM3”, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης δημιούργησαν λογότυπα σχετικά με το θέμα του έργου. Το ίδιο έκαναν και τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κάθε σχολείο, Zespół Szkół Publicznych w Łęknicy, Nowe Czaple, (Πολωνία), Szkoła Podstawowa w Trzebielu, Nowe Czaple, (Πολωνία), 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισσας, Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου και το δικό μας, ψήφισε για τα δυο πιο αντιπροσωπευτικά κι από όλα αυτά μαζί, ψηφίσαμε για το τελικό λογότυπο του έργου.

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης να μάθουν να αναζητούν εικόνες στο Internet. Να είναι σε θέση να αποθηκεύουν με συγκεκριμένο όνομα και σε συγκεκριμένο φάκελο. Να δημιουργήσουν ψηφιακά λογότυπα και να ασκηθούν παράλληλα στην επιλογή και διαχείριση αντικειμένων. Να αντιληφθούν την αξία της ψηφοφορίας.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ -ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Συζητήθηκε ότι τα παιδιά θα δημιουργήσουν ένα λογότυπο κι εξηγήθηκε και με παραδείγματα τι είναι λογότυπο.
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Στο Διαδίκτυο έγινε αναζήτηση εικόνων ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν στο λογότυπο. Η αναζήτησε έγινε με τα λήμματα: παιδιά clipart, 3d printer clipart. Οι εικόνες αποθηκεύτηκαν με συγκεκριμένο όνομα (όχι το προτεινόμενο) και σε συγκεκριμένο φάκελο.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΟΤΥΠΩΝ: Παρουσιάστηκε η online εφαρμογή canva.com στην οποία επρόκειτο να δημιουργηθούν τα λογότυπα κι έγινε επεξήγηση των βασικών εργαλείων της εφαρμογής καθώς και πώς θα γίνει η εισαγωγή των αποθηκευμε΄νων εικόνων. Δημιουργήθηκαν τα λογότυπα αφού χρησιμοποιήθηκε και ο τίτλος που είχε ψηφιστεί προηγουμένως, LANDMARKIA. Τα λογότυπα αποθηκεύτηκαν και έγινε λήψη τους.
  • ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για να στείλουμε τα δυο λογότυπα που μας άρεσαν τελικά πιο πολύ. Στη συνέχεια ψηφίσαμε βλέποντας όλα τα λογότυπα που είχαν στείλει τα σχολεία.

Παρακάτω είναι τα δικά μας λογότυπα. Το ένα καλύτερο από το άλλο!

Σας παρουσιάζουμε και το τελικό λογότυπο του ε΄ργου το οποίο ζωγραφίστηκε από παιδιά του 16ου Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Ψηφοφορία για τον τίτλο στο λογότυπο του έργου eTwinning

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης συμμετέχοντας στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “3d printed Board Game #STEM3” κλήθηκαν να προτείνουν τίτλους για το λογότυπο του έργου και στη συνέχεια να ψηφίσουν για τον τελικό τίτλο. Τα σχολεία που συμμετέχουμε είναι:

  • Zespół Szkół Publicznych w Łęknicy, Nowe Czaple, Poland (Πολωνία)
  • Szkoła Podstawowa w Trzebielu, Nowe Czaple, Poland (Πολωνία)
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισσας, Λάρισσα (Ελλάδα)
  • Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, Ερμούπολη (Ελλάδα)
  • Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου, Σύρος (Ελλάδα)

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης να επιλέξουν ένα τίτλο για το λογότυπο. Να ασκηθούν στη δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Να αντιληφθούν την ανάγκη γνώσης μιας άλλης γλώσσας, πέραν της μητρικής.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Προτάθηκαν από όλα τα παιδιά και των 5 σχολείων τίτλοι οι οποίοι καταχωρήθηκαν (αφού μεταφράζαμε στα Αγγλικά – κοινή γλώσσα για το έργο) σε ψηφιακή πλατφόρμα. Στη συνέχεια τα παιδιά ψήφισαν.

Ο τίτλος που πήρε τις περισσότερες καρδούλες/ ψήφους ήταν το: Landmarkia! (όπως θα λέγαμε ελληνικά: Τοπόσημο!)

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Ποιος είναι ποιος; Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα eTwinning

Τη σχολική χρονιά 2022-23 συμμετέχουμε με τα τμήματα Γ1 και Γ2 σε ένα πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “3d printed Board Game #STEM3”. Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής (ΤΠΕ) και σύμφωνα με τους στόχους τους προγράμματος, μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα και την Πολωνία συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Τα αντικείμενα για αυτό το επιτραπέζιο παιχνίδι θα σχεδιαστούν από τους μαθητές σε tinkercad και θα εκτυπωθούν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Για αρχή, στο περιβάλλον του twinspace, όπου έχουν πρόσβαση προς το παρόν τα μέλη του έργου, ανεβα΄σαμε τις φιγούρες μας (Avatars) ως μέσο γνωριμίας. Τα Avatars τα δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά στο περιβάλλον του Pixton.

Τάξη Γ1
Τάξη Γ2

Όσοι μας ξέρετε, μπορείτε να καταλάβετε “Ποιος είναι ποιος;”

Καλή μας συνέχεια…

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Το εργαστήριο Πληροφορικής σε μεγάλα κέφια με τον 3D εκτυπωτή

Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Στις δράσεις του eTwinning σε επίπεδο ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας κοινοποιήθηκε πρόσκληση προς τα σχολεία ώστε να λάβουν εκπαιδευτικά κιτ ρομποτικής ή 3D printer σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια. Ως Δημοτικό σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου έχοντας 2 ετικέτες έργα eTwinning  και έχοντας αποδείξει την ενασχόλησή μας με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM) παραλάβαμε έναν 3D printer. Συναρμολογήσαμε λοιπόν τον εκτυπωτή και φτάσαμε να εκτυπώσουμε το πρώτο μας τεχνούργημα! Η εκτύπωσή του διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και σε αυτό το χρονικό διάστημα όλοι, παιδιά κι εκπαιδευτικοί ερχόντουσαν στο εργαστήριο να δουν και να θαυμάσουν! Ένα ακόμα εκπαιδευτικό εργαλείο στη διάθεσή μας.

Σε επόμενη φάση οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας των μεγαλύτερων τάξεων, αφού ασκηθούν στην τρισδιάστατη σχεδίαση, θα εκτυπώσουν τα δικά τους έργα στο πλαίσιο ενός ακόμη έργου eTwinning!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής