Η ταινία μας “Πίσω από τις πόρτες” ταξιδεύει στην Camera Zizanio του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Στείλαμε την ταινία μας “Πίσω από τις πόρτες” στην Camera Zizanio του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο πλαίσιο της 20ης Eυρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Η ταινία μας συμπεριλαμβάνεται στο Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα.

Η Camera Zizanio και το Φεστιβάλ Ολυμπίας θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Θα γίνουν οι προγραμματισμένες προβολές των ταινιών και οι κριτικές επιτροπές θα δουλέψουν για να απονείμουν τα βραβεία και τις διακρίσεις. Παρότι οι καιροί ήταν δύσκολοι, τα σχολεία ήταν κλειστά για μεγάλο διάστημα και πολλές κινηματογραφικές ομάδες δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, οι αιτήσεις συμμετοχής απ’ όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τις 1500.

Οι λίστες με τις ταινίες που επελέγησαν για το Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://camerazizanio.net/online-edition-2020/films-in-competition/greek-section/  και όλες μπορείτε να τις δείτε σε αυτά τα links.

Περισσότερα

Βαρκάδα στο Vinci Fun Park

Η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας στη σχολική χρονιά 2019-20 στο πλαίσιο του διαγωνισμού “Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci” δημιούργησε έργα ρομποτικής. Το όνομα της ομάδας ήταν “The Robot Masters” και ο τίτλος του έργου “Vinci Fun Park”. Τα μέλη της ομάδας: Βακονδίου Αλεξάνδρα, Λούβαρης Χρήστος, Νησιώτης Γιώργος, Ρούσσου Χριστίνα, Στεφάνου Ήβη, Τατάκου- Βουτσίνου Μυρτώ.

Παρουσιάζουμε παρακάτω ένα μόνο απόσπασμα από το συνολικό μας έργο που αφορά στη βαρκάδα στο ποτάμι του Vinci Fun Park. Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν, γονείς και εκπαιδευτικούς, κι ιδιαίτερα τον συνάδελφο Εικαστικών κ.Καλούδη για τις συμβουλές στην κατασκευή του σκηνικού και τον κ.Λούβαρη για την κατασκευή του ποταμιού.

Ευχαριστώ τα παιδιά της ομάδας για τις στιγμές που μοιραστήκαμε, τις ρομποτικές μας περιπλανήσεις, τα ερωτηματικά, την αγωνία, τις λύσεις των προβλημάτων, το ανακάτεμα και την τακτοποίηση, τις φαεινές ιδέες, τα γέλια, τις χαρές! Αλλά έχουν κι άλλα να ειπωθούν σε ένα επόμενο άρθρο… To be continued….

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ) – προπονήτρια της ομάδας

Μαθαίνουμε για τα μέσα γραφής…και παίζουμε

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης είχαν ήδη καταγράψει πληροφορίες για τα Μέσα γραφής, ασχολούμενοι με τον πάπυρο και την περγαμηνή, τη γραφομηχανή και την πένα και το μελάνι και πολλά άλλα. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με τη δημιουργία παιχνιδιού με το ίδιο θέμα. Κύριος σκοπός της δημιουργίας του παιχνιδιού ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή, με έναν παιγνιώδη τρόπο, με τις βασικές δομές του προγραμματισμού: ακολουθιακή, ελέγχου (επιλογής) και επαναληπτική. Τα παιχνίδια δημιουργήθηκαν στο προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch το οποίο είναι περιβάλλον για τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό. Στα παιχνίδια παρουσιάζονται κάποιες πληροφορίες για τα μέσα γραφής και στη συνέχεια γίνονται σχετικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει ο παίκτης να απαντήσει. Κατά τη δημιουργία των έργων, πέραν όλων των άλλων, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσπάθεια των παιδιών από το πληροφοριακό υλικό να εξάγουν ερωτήσεις αλλά επίσης και η διαδικασία για την επιλογή και την εισαγωγή των ήχων- διαδικασία που τους άρεσε εξαιρετικά!

Το παρακάτω παιχνίδι είναι δημιουργημένο από την Πόπη και τον Δημήτρη.

Μαρία – Λεόνα
Μαρικαίτη – Κλέα
Αντωνία
Λευτέρης – Ίριδα
Δημήτρης
Γιώργος – Τάσος
Μαρία – Ίριδα
Αχιλλέας – Παύλος
Μαρία – Θοδωρής
Ενίσα – Δήμητρα

Περισσότερα για τους στόχους και τη διαδικασία των εργασιών στο: Ένα παιχνίδι για τα μέσα γραφής

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Με φαντασία και μεράκι…από τα παιδιά της Ε’

Τη σχολική χρονιά 2019-20 οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε’ τάξης ασχολήθηκαν με την επεξεργασία εικόνας. Διαχειρίστηκαν και επεξεργάστηκαν εικόνες με το ελεύθερο λογισμικό Gimp. Οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν να διαχειριστούν ένα λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, αρχεία και φακέλους, ένα λογισμικό επεξεργασίας κειμένου. Επίσης, να γνωρίσουν την έννοια του ελεύθερου λογισμικού, να συνειδητοποιήσουν την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να επεξεργαστεί και να αλλάξει μια εικόνα, να συνεργαστούν σε ομάδες διαχειριζόμενοι κοινό έργο.

Περισσότερα για τους στόχους και τη διαδικασία των εργασιών στο: Με φαντασία και μεράκι

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Το υπολογιστικό σύστημα σε κατηγορίες

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης ασχολήθηκαν με το υπολογιστικό σύστημα τοποθετώντας τα μέρη του σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Μονάδες εισόδου και Μονάδες εξόδου. Σε πρώτη φάση, συζητήσαμε με όλα τα παιδιά και πάλι για το υλικό των υπολογιστών στο Εργαστήριο Πληροφορικής. Στη συνέχεια επαναλάβαμε τι κάνει κάθε συσκευή του υπολογιστικού συστήματος και αν με τη λειτουργία της κάθε συσκευής εισάγουμε στοιχεία στον υπολογιστή ή εξάγουμε αποτελέσματα. Χρειάστηκε να εξηγήσουμε τι σημαίνει “Είσοδος” και τι “Έξοδος”. Σε επόμενη φάση χρησιμοποιήσαμε λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης για να κάνουμε αυτή την καταγραφή των μερών του υπολογιστικού συστήματος σε Μονάδες Εισόδου και Μονάδες Εξόδου. Φυσικά, στο τέλος τα παιδιά επεξεργάστηκαν τους εννοιολογικούς τους χάρτες ώστε να έχουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας χρώματα της αρεσκείας τους κι εισάγοντας σχετικές εικόνες.

Περισσότερα για τους στόχους και τη διαδικασία των εργασιών στο: Το υπολογιστικό σύστημα σε κατηγορίες

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Ένας ποδοσφαιριστής για το goal της ημέρας!

Αυτό το πρόγραμμα δείχνει τη χαρά της επιτυχίας: Goal!
Δημιουργήθηκε με την όρεξη για μάθηση και προγραμματισμό της μαθήτριας της Δ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας, Κ.Μαρικαίτης. Είναι ένα extra πρόγραμμα στο περιβάλλον του Scratch και εκτός του πλαισίου των ασκήσεων που δίνουμε στο μάθημα “Προγραμματίζουμε Scratch-άροντας” στο eclass. Αν δείτε στο εσωτερικό του προγράμματος θα δείτε ότι έχει πολλές λεπτομέρειες που έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια ώστε να υπάρξει ο συντονισμός των αντικειμένων! Αν προσέξετε τα δευτερόλεπτα στις εντολές, πραγματικά φαίνεται ότι έχουν επιμεληθεί προσεκτικά.
Για την αφιέρωση στο τέλος του προγράμματος, την ευχαριστώ θερμά! Συγχαρητήρια για το μεράκι και το αποτέλεσμα!

Παρακάτω απολαύστε “τον ποδοσφαιριστή για το goal της ημέρας”, έργο της Κ.Μαρικαίτης.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Είμαστε χαρούμενοι! Βραβείο για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της ταινίας μας

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 10ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους.

Η ταινία μας “Πίσω από τις πόρτες” στην κατηγορία Μουσική Σύνθεση έλαβε βραβείο για την πρωτότυπη ορχηστρική σύνθεση με τον ομώνυμο τίτλο που συνόδευε την ταινία. Τη σύνθεση δημιούργησαν τα παιδιά Ήβη Στεφάνου και Μυρτώ Βουτσίνου – Τατάκου μαζί με την εκπαιδευτικό του σχολείου μας μουσικό κ.Ειρήνη Μυτιληναίου. Εκτός από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, να σημειώσουμε ότι έπαιξαν φλάουτο τα ίδια τα παιδιά συνοδευόμενα από τη μουσικό μας με το αρμόνιό της.

Η όμορφη αυτή μουσική “απογειώνει” την ταινία, της δίνει ένα περιεχόμενο πέρα από το απλά αναμενόμενο, την πλαισιώνει με ένα ονειρικό τρόπο… Θερμά συγχαρητήρια σε όλους! Κι από μέρους μου, ένα μεγάλο “Ευχαριστώ!” στη συνάδελφο Ειρήνη Μυτιληναίου που πιάνει το νήμα και το νόημα της ταινίας και γνωρίζει πώς να το μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά μας… Ευχαριστώ όλα τα παιδιά της ταινίας που ξέρουν να μας δίνουν ευκαιρίες σε εμάς τους εκπαιδευτικούς να χαιρόμαστε με τα έργα τους!

Σχετικό άρθρο: …κι εγένετο ταινία…”Πίσω από τις πόρτες”

Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνη εκπαιδευτικός της κινηματογραφικής ομάδας

…κι εγένετο ταινία… “Πίσω από τις πόρτες”

Η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας τη σχολική χρονιά 2019-20 αποτελείτο από 23 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης- μια πραγματικά πολυάριθμη ομάδα αλλά όσο πολυάριθμη, άλλο τόσο και αξιαγάπητη. Τα παιδιά πάντα πρόθυμα και με μεγάλη προσήλωση στον τελικό στόχο: να δημιουργήσουμε μια ταινία…

Τι κάναμε στις συναντήσεις της κινηματογραφικής ομάδας που πραγματοποιούνταν τα Σαββατοκύριακα;

Επεξηγήσαμε τη φυσιολογία του ματιού, το μετείκασμα κι επομένως το καρέ. Κατ’ αρχάς είδαμε την πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ, την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, αποσπάσματα από ταινίες ασπρόμαυρες και βουβές, από κωμωδίες με τον Χοντρό και Λιγνό μέχρι και δράματα με τον Τσάρλι Τσάπλιν, Συζητήσαμε κινηματογραφικούς όρους: μοντάζ, γενικό πλάνο, γκρο πλαν, βάθος πεδίου, κασκαντέρ, σπονδυλωτή ταινία, σασπένς, δεύτερη ανάγνωση, κοινωνικό πλαίσιο….. Για την περίπτωση μεταφοράς βιβλίου σε ταινία, αναφερθήκαμε στα πνευματικά δικαιώματα.

Ορίσαμε τις ομάδες: συγγραφική, μοντάζ, κάμερες, σκηνοθεσίας και φυσικά, όλα τα παιδιά ήθελαν να παίξουν! Χρειάστηκε να κάνουμε και κάποιες κληρώσεις όταν τα παιδιά που ήθελαν, για παράδειγμα να είναι στις κάμερες, ήταν περισσότερα από τις θέσεις. Συζητήσαμε τα προτεινόμενα σενάρια, συνδυάσαμε μερικά από αυτά και καταλήξαμε με ψηφοφορία.

Ακολούθησαν οι συναντήσεις της συγγραφικής ομάδας και της ομάδας των σκηνοθετών όπου έχοντας μόνο την κεντρική ιδέα στη διάθεσή τους, έπρεπε να τη “μετουσιώσουν” σε σκηνές και πλάνα. Διαδικασία επίπονη και με πολλές- πολλές συζητήσεις.

Κι άρχισαν τα γυρίσματα! Η μεγάλη χαρά! Για κάθε σκηνή, περίπου τους ενός λεπτού, χρειαζόταν δύο ώρες γύρισμα! Συζητάγαμε το σενάριο της σκηνής, κάναμε πρόβες χωρίς κάμερα και στη συνέχεια άρχιζε κι η κάμερα να τραβάει. Τα λάθη πολλά αλλά κι αυτά ήταν πότε πηγή άγχους και πότε πηγή γέλιου κι εντέλει αυτό που όλοι περιμέναμε: η διαδικασία των γυρισμάτων με την παρέα σε ένταση, με βλέμματα ανυπόμονα και γεμάτα ερωτηματικά: Ήρθε η σειρά μου; Στέκομαι σωστά; Ποιος μιλάει μετά από εμένα; Είναι ωραίο το μαλλί μου; Ποια είναι τα λόγια μου; (ουπς, τα ξέχασα!), Έγινε λάθος; (γιούπι! θα το βάλουμε στις σκηνές του backstage!)… Να ‘στε καλά, παιδιά μου! Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τον Φλόκο με σημαντική συμμετοχή και άψογη συνεργασία στα γυρίσματα. Ούτε ένα γαβ δεν ακούσαμε… τόσο φιλότιμος και συνεργάσιμος… Μεγάλος star!

Παράλληλα, αναδύθηκε σ’ αυτήν τη φάση κι ο μεγάλος ρόλος των γονέων: με αμέτρητες μετακινήσεις και πολλές συνεννοήσεις, μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας κέρασαν, μας… άντεξαν με τις φωνές μας, μας περίμεναν στο κρύο και στον αέρα, παρόντες στα αιτήματά μας πίσω από τις κάμερες και μερικές φορές, όπως βλέπετε και στην ταινία, μπροστά κι από τις κάμερες. Η μεγάλη υποστήριξη! Ως κινηματογραφική ομάδα τους ευχαριστούμε θερμά!!!

Η ομάδα του μοντάζ έκανε στη συνέχεια τη δουλειά της: “έκοβε” κι “έραβε”! Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα: βλέμματα που κοιτούν την κάμερα απ’ ευθείας (ενώ δεν πρέπει), ένα στήσιμο σε λάθος θέση, η βουή του αέρα που καλύπτει τα λόγια, τα λόγια πάνω στο cut, η σκιά του κάμερα-man ή της κάμερα-woman μέσα στο πλάνο, τα γέλια πάνω στο λάθος… Και φυσικά, έδωσαν μεγάλη σημασία στο να κρατηθούν τα πλάνα που δεν φαίνονται στην ταινία γιατί απλά είναι και λάθος και βγάζουν γέλιο. Μα αυτά θα τα δούμε μια άλλη φορά…

Μια ταινία ασφαλώς χρειάζεται και μουσική. Μόνιμη πλέον συνεργάτης στις ταινίες μας, η συνάδελφος, ειδικότητας Μουσικής, κ.Ειρήνη Μυτιληναίου. Συνεργάστηκε με τα παιδιά που παίζουν φλάουτο και δημιούργησαν πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Την εκτέλεσαν με τα φλάουτα και την κ.Μυτιληναίου στο αρμόνιο ώστε έτσι όμορφα παιγμένη η μουσική χρησιμοποιήθηκε στις σκηνές της ταινίας με ένα κάπως θλιμμένο πλαίσιο. Άλλη μια εξαιρετική συνεργασία στην οποία στηριζόμαστε για να προσδώσει κάθε φορά στην ταινία μας έναν όμορφο ηχόχρωμα!

Ως κινηματογραφική ομάδα ευχαριστούμε και τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που νοιάζεται για μας καθώς και το σχολείο μας, το οποίο με ενέργειες της Διεύθυνσης μας προμήθευσε με καινούργια βιντεοκάμερα.

Πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας! Μιλώντας προσωπικά, τα συγχαίρω και τα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί: γελάσαμε, κεραστήκαμε, αγχωθήκαμε, “πειράξαμε” ο ένας τον άλλον, φωνάξαμε, γεμίσαμε γνώσεις κι εμπειρίες, διχογνωμίσαμε και συμφωνήσαμε, κουραστήκαμε…και στο τέλος, δημιουργήσαμε. Πόσο πλούσια περάσαμε! Σας ευχαριστώ!

Ελπίζουμε να απολαύσετε την ταινία μας!

Μαρία Ιωσηφίδου (ειδικότητα Πληροφορικής) – υπεύθυνη της κινηματογραφικής ομάδας

Ένα γράμμα, μια αφορμή για πολλαπλές συνεργασίες…

Τη σχολική χρονιά 2019-20 αναλάβαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης στο σχολείο μας, Δημοτικό σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου.

Στο πλαίσιο  του μαθήματος της Γλώσσας με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ1′ τάξης συζητήσαμε στην τάξη προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Θεωρήσαμε ότι το πιο σημαντικό από αυτά είναι η έλλειψη κάδων ανακύκλωσης στο σχολείο  μας, γιατί οι κάδοι που υπάρχουν δεν επαρκούν. 

Έτσι οι μαθητές έγραψαν μια επιστολή με παραλήπτη τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης όπου γνωστοποιούσαν το πρόβλημά τους και ζητούσαν τη βοήθειά του.

 Η επιστολή  αυτή, αφού πρώτα πήραμε την άδεια από τον κ. Διευθυντή,  στάλθηκε στον Δήμο, με email, στο μάθημα της Πληροφορικής. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και η χαρά των παιδιών ήταν μεγάλη.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν όταν ένα πρωί, μετά από μια βδομάδα, είδαμε το φορτηγάκι του Δήμου να ξεφορτώνει δύο ολοκαίνουριους κάδους, έναν μπλε για χαρτιά και έναν για πλαστικά. Αυτό που δεν περιμέναμε  και μας χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η  επίσκεψη στο σχολείο μας του Δημάρχου κ. Λειβαδάρα με την Αντιπρόεδρο του Φορέα Ανακύκλωσης κ.Α.Πρίντεζη. Αφού μας συστήθηκαν, ο Δήμαρχος μας συνεχάρη για την πρωτοβουλία μας αυτή και για την ανακύκλωση που κάνουμε ως σχολείο (πλαστικά, χαρτιά, καπάκια) και μας μίλησε σχετικά με τα οφέλη της  και τη σπουδαιότητά της για το περιβάλλον μας. Τέλος δέχτηκαν ερωτήσεις από μας και βγάλαμε φωτογραφίες όλοι μαζί οι μαθητές της Δ τάξης.

Ευχαριστούμε  για την άμεση ανταπόκριση και ελπίζουμε οι κάδοι να γεμίσουν με σωστά ανακυκλώσιμα είδη από όλους  τους μαθητές του σχολείου μας!

Παράλληλα, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης στο μάθημα της Πληροφορικής δημιούργησαν σχετικές αφίσες εισάγοντας φράσεις προτροπής, εικόνες κι έτοιμα σχήματα. Προσπάθησαν ώστε οι αφίσες να είναι όμορφες και φυσικά να μπορούν να υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται να ανακυκλώνουμε! Με τις αφίσες διακοσμήσαμε τους κάδους ανακύκλωσης του σχολείου μας!

Ειρήνη Περπινιά – δασκάλα της Δ1′ τάξης

Μαρία Ιωσηφίδου – ειδικότητα Πληροφορικής

Ζωγραφίζουμε το υπολογιστικό σύστημα

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης αφού ασχολήθηκαν με το λογισμικό της ζωγραφικής δημιουργώντας σπίτια, στη συνέχεια ζωγράφισαν το υπολογιστικό σύστημα. Τι περιλαμβάνει αυτό; Παίρνοντας ως αφορμή το υπολογιστικό σύστημα στο εργαστήριο Πληροφορικής, ζωγράφισαν την κεντρική μονάδα, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, την οθόνη (κι ίσως κάτι μέσα σ’ αυτήν), τον εκτυπωτή (και με το χαρτί έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί), τα ηχεία και την κάμερα. Συζητήσαμε όμως και πώς συνδέονται όλα αυτά οπότε και ζωγράφισαν και τα καλώδια προς την κεντρική μονάδα.

Και τα χρώματα; Γιατί να γίνουν όλα μαύρα ή γκρίζα όπως είναι στην πραγματικότητα; Τα παιδιά ζωγράφισαν με πολλά-πολλά χρώματα. Εκφράστηκαν αισθητικά και συνεργαζόμενα σε ομάδες δημιούργησαν πολύχρωμα και χαρούμενα υπολογιστικά συστήματα!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός της τάξης (ειδικότητα Πληροφορικής)