«ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ»-Δράση για τη Διατροφή, το Περιβάλλον και την Υγιεινή ζωή

Στο πλαίσιο προγράμματος για τη Διατροφή, το Περιβάλλον και την Υγιεινή ζωή συνδυασμένο με την 1η  θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: «ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης, επισκέφτηκαν το πανέμορφο και φιλόξενο βιολογικό κτήμα «ΒίΓια» στα Χρούσσα.

Στο κτήμα μας περίμενε η ξεναγός μας κ. Βιβέτα, η οποία είχε ετοιμάσει ένα βιωματικό μονοπάτι για εμάς, όπου τα παιδιά μάζεψαν στα καλαθάκια τους κηπευτικά, απευθείας από το χώμα και τα δέντρα, συζήτησαν για την καλλιέργειά τους, μύρισαν και γεύτηκαν μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά, έφτιαξαν μοσχομυριστή σπιτική λεμονάδα, έπαιξαν με τα παιχνίδια που υπήρχαν στο κτήμα (αιώρες, παιδικά τρακτέρ, κουκλόσπιτα, πικ-νικ) και γέμισαν τις τσαντούλες τους με όσα είχαν μαζέψει για μαγειρικές δοκιμές στο σπίτι.

 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χριστοπούλου Ελένη, Καρακόττα Μαρία

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο πλαίσιο ομάδων εργασίας

Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές μας στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τα παιδιά της Ε’ τάξης στην 1η θεματική ενότητα: “ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ” αναγνωρίσαμε ότι ανάλογα με το κριτήριο μπορούμε να ανήκουμε και σε διαφορετικές ομα΄δες, π.χ. στην ομάδα που τα μέλη της αγαπούν το μπάσκετ ή σε αυτήν που τα μέλη της αγαπούν το καλοκαίρι ή σε αυτήν που τα μέλη της αγαπούν τη Γυμναστική κ.ο.κ. Επίσης, συζητήσαμε για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο πλαίσιο μιας ομάδας και ιδιαίτερα όταν συνεργαζόμαστε για ένα κοινό έργο.

Σε τελευταία φάση καταγράψαμε αυτούς τους κανόνες και τους εισάγαμε σε παιχνιδάκι ώστε με παιγνιώδη τρόπο ο παίκτης να συνενώνει αποσπάσματα φράσεων και να δημιουργεί τις ολόκληρες προτάσεις που αφορούν στους κανόνες. Ακολουθεί ένα παιχνίδι έτοιμο για να παίξετε και ένας πίνακας με τα παιχνίδια όλων των παιδιών. Σας καλούμε να …ανακαλύψετε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας!

θρανίο1θρανίο2θρανίο3θρανίο4
θρανίο5θρανίο7θρανίο8θρανίο9
θρανίο10θρανίο11

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ86)

Όλη η τάξη, μια ομάδα!!!

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και με τα παιδιά της Ε’ τάξης τη σχολική χρονιά 2023-2024 ξεκινήσαμε τις εργασίες μας για την 1η θεματική ενότητα: “ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ”. Ποιοι είμαστε; Κατ’ αρχάς λοιπόν καταγράψαμε με παιγνιώδη τρόπο τα μέλη της ομα΄δας μας που είναι τα παιδιά όλης της τάξης! Φυσικά, πάντα στο εργαστήριο Πληροφορικής τα παιδιά εργάζονται ήδη σε ομαδούλες των δύο ατόμων κι έτσι ξεκίνησαν την καταγραφή των ονομάτων όλων των παιδιών σε συννεφόλεξα. Χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και την αισθητική τους στην online εφαρμογή wordart.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Επισκέψεις της ΣΤ2′ τάξης στο μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας και στο Βιομηχανικό μουσείο

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στο μάθημα της Γλώσσας κάναμε με τη Στ2’ Τάξη ένα «Ταξίδι στο χώρο των επαγγελμάτων». Ασχοληθήκαμε με τα επαγγέλματα του χθες, του σήμερα του αύριο, της θάλασσας και κυρίως του τόπου μας. Γι αυτό το λόγο οργανώσαμε ακόμα δύο επισκέψεις στο μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας και και στο Βιομηχανικό μουσείο. Οι υπεύθυνοι μας ξενάγησαν σε δύο εξαιρετικούς χώρους με πολύτιμο υλικό για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Με αυτές τις δύο επισκέψεις ολοκληρώσαμε τον κύκλο των σημαντικότερων αξιοθέατων του τόπου μας: Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης, Θέατρο Απόλλων, Δημαρχείο, Βιομηχανικό μουσείο και μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Σπυρίδων Κατσικαρώνης και Ειρήνη Μυτιληναίου

Εργαστήρια Δεξιοτήτων και Επισκέψεις του ΣΤ2′

«ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ» είναι ο τίτλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων που ασχοληθήκαμε με την ΣΤ2 τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας –Σύρου, στα πλαίσια της Θεματικής Ενότητας «Φροντίζω το περιβάλλον-Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική κληρονομιά» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ.Ειρήνη Μυτιληναίου. Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι σημαντικό να κρατηθεί ζωντανή και να διατηρηθούν οι μνήμες που οδηγούν στις ρίζες μας. Είναι ανάγκη μέσα από την εκπαίδευση να συντηρηθεί η Μικρασιατική ταυτότητα όπως καλλιεργήθηκε η εθνική συνείδηση που ανθούσε στο Μικρασιατικό Ελληνισμό έτσι ώστε η μνήμη των Μικρασιατών να μην κινδυνεύσει να σβηστεί.

Με αφορμή την επέτειο των ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ από την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, ασχοληθήκαμε με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον ξεριζωμό των Ελλήνων και με τους Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί μας. Από τους 7800 Έλληνες Μικρασιάτες που έφθασαν στη Σύρο παρέμειναν και  εγκαταστάθηκαν οι 2800, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με ανθρωπιά και συμπαράσταση. Πολύ γρήγορα αφομοιώθηκαν με τους ντόπιους , οι οποίοι ήταν φιλόξενοι και φιλάνθρωποι. Τέλος ασχοληθήκαμε με τη Μικρασιάτικη Μουσική και δημιουργήσαμε μία αφίσα που περιέχει κείμενα και ζωγραφιές των μαθητών/τριών. 

Την Παρασκευή 10-03-2023 οι μαθητές/τριες με συνοδεία τον δάσκαλό τους και τη μουσικό του σχολείου, πραγματοποίησαν τις παρακάτω επισκέψεις:
1. στη Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης Σύρου . Είναι ένας χώρος όπου συγκεντρώνει μνήμες της Μικρασίας μέσα από αντικείμενα, έντυπο υλικό, μαρτυρίες και οτιδήποτε θα κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της πατρίδας και των ανθρώπων της. Εκεί μας υποδέχτηκε ο υπεύθυνος κ.Ευριπίδης Τσαούσογλου, ο οποίος μας ξενάγησε στον χώρο και μας διηγήθηκε ιστορίες από μαρτυρίες προσφύγων που ήρθαν στη Σύρο μετά από την Μικρασιατική καταστροφή. Μας δώρισε ένα ημερολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Μικρασιατών.

2.στο Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της Ερμούπολης και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της. Η λειτουργία του άρχισε το 1864 με το «Ριγκολέττο» του Βέρντι.

3.στο Δημαρχείο Σύρου-Ερμούπολης  όπου μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος, κ.Νικόλαος Λειβαδάρας , ο οποίος είναι ιδρυτής της «Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης» και μας μίλησε για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την ιστορία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Οι μαθητές/τριες του ΣΤ2 στο πλαίσιο του μαθήματος “Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή”, απηύθυναν ερωτήσεις στον δήμαρχο της Σύρου κ. Λειβαδάρα. Πιο συγκεκριμένα, στην 1η θεματική ενότητα “Το άτομο και η κοινωνία” υπάρχει η Ενότητα Δ’ “Οργάνωση κοινωνικής και πολιτικής ζωής” με τα επιμέρους μαθήματα “οι Δήμοι και οι Κοινότητες στην Ελλάδα”, “Οργάνωση- Διοίκηση των Δήμων και Κοινοτήτων”, “οι εκλογές στον Δήμο” και “η οικονομική οργάνωση των Δήμων”. Ο δάσκαλος της τάξης, Κατσικαρώνης Σπυρίδων, οργανώνοντας μια σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία, προσπάθησε να καλύψει τα παραπάνω διδακτικά περιεχόμενα με τρόπο βιωματικό, φέρνοντας τα παιδιά μέσα στον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. 

Μερικές από τις ερωτήσεις των μαθητών ήταν:  

  • -Πώς οργανώνονται οι δήμοι; 
  • -Τι είναι ο δήμαρχος; 
  • -Τι είναι Δημοτικό Συμβούλιο; 
  • -Τι αποτελεί μια κοινότητα; 
  • -Πώς γίνονται οι εκλογές σε ένα Δήμο;  
  • -Ποιοι και πώς εκλέγονται; 
  • -Από που βρίσκει χρήματα ένας Δήμος; 
  • -Είναι δύσκολη η δουλειά σας;  
  • -Έχετε εκνευριστεί ποτέ;  
  • -Γιατί είστε υπεύθυνος;  

      Η πολιτειότητα είναι στοιχείο όλων των ηλικιών, η οποία μπορεί να καλλιεργείται μέσα από διαδραστικές και οργανωμένες εμπειρίες μάθησης. 

Οι εκπαιδευτικοί των δράσεων: Κατσικαρώνης Σπυρίδων – Μυτιληναίου Ειρήνη

Μες στο μουσείο – Γνωρίζω τα επαγγέλματα

Β’ τάξη

Στα πλαίσια της ενότητας της Γλώσσας «Μες στο Μουσείο» όπως και του προγράμματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Γνωρίζω τα επαγγέλματα», επισκεφθήκαμε την οικία του κ.Μάρκου και κ. Μιμίκας Βιδάλη, όπου διατηρούν αίθουσα με αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Στο μικρό αυτό “Λαογραφικό Μουσειάκι” περιηγηθήκαμε, είδαμε εργαλεία, μιλήσαμε για τον τρόπο χρήσης τους, βρήκαμε οικιακά σκεύη και συσκευές του παρελθόντος και συζητήσαμε για τα επαγγέλματα που σχετίζονταν με αυτά. Μέσα από αυτήν την εμπειρία μεταφερθήκαμε με την φαντασία μας σε μια άλλη παλαιότερη εποχή.

Ευχαριστούμε πολύ τους οικοδεσπότες για την εγκάρδια φιλοξενία, για το υπέροχο κέρασμά τους, για όσα μας έδειξαν και μας είπαν, όπως και για τη διασκέδαση που μας πρόσφεραν ακούγοντας και χορεύοντας τραγούδια στο γραμμόφωνο.

Οι εκπαιδευτικοί: Μπάτζιου Βασιλική – Μυτιληναίου Ειρήνη – Περπινιά Ειρήνη

Κανόνες καλής συζήτησης

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Ε’ τάξης στη θεματική ενότητα: «ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ» αναπτύχθηκαν οι κανόνες καλής συζήτησης που αποσκοπούν στην αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία.

Πριν προχωρήσουμε στο κύριο θέμα των κανόνων καλής συζήτησης, τα παιδιά ολοκλήρωσαν μια άσκηση για να καταγράψουν τα μέλη της ομα΄δας όλα μαζί. Βρήκαν τα ονόματά τους σε ένα κρυπτόλεξο. Μπορείτε κι εσείς να βρείτε όλα τα μέλη της ομάδας; Για να προσπαθήσετε επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Τα μέλη της ομάδας

Με στόχο παράλληλα και την ανάπτυξη της ψηφιακής δημιουργικότητας τα παιδιά δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες με θέμα “Κανόνες καλής συζήτησης”. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν την online εφαρμογή canva.com όπου διαχειρίστηκαν πρότυπα, σχέδια, γραμματοσειρές κι έκαναν τις αισθητικές επιλογές τους.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Εκπαιδευτικές επισκέψεις της ΣΤ’ τάξης

Ο μήνας Ιούνιος ήταν γεμάτος από εκπαιδευτικές επισκέψεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας. 

    Αρχικά στα πλαίσια του προγράμματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Τοπική Ιστορία ” επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο Σύρου-Ερμούπολης όπου είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Δήμαρχό μας κ. Νίκο Λειβαδάρα και απολαύσαμε από τον ίδιο μια ιστορική αναδρομή της Σύρου, απαντώντας σε αρκετές δικές μας ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. 

    Το Βιομηχανικό Μουσείο εμπλούτισε και εμπειρικά τις γνώσεις μας, καθώς είδαμε από κοντά το σκιαγιοποιείο Αναιρούση, ευρήματα του ατμόπλοιου Πατρίς, θέσαμε σε λειτουργία αληθινές μηχανές πλοίων, πλούσιες συλλογές της χρυσής βιομηχανικής εποχής κλωστοϋφαντουργίας, υαλουργίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, λουκουμοποιίας της Σύρου. .. Επίσης θαυμάσαμε από κοντά και το θρυλικό πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Einfield της Ελλάδας που κατασκευάστηκε στον τόπο μας. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο για την υπέροχη παρουσίαση που μας πρόσφερε και την ακολούθως εποικοδομητική συζήτηση που οδήγησε στην ευαίσθητο ποίηση των μαθητών /τριών μας. 

    Τέλος, στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των μαθητών /μαθητριών στο Γυμνάσιο, επισκεφθήκαμε, περιηγηθήκαμε και συζητήσαμε με τον Διευθυντή κ. Μανώλη Χατζηιωάννου και τους καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Ερμούπολης. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους για την υποδοχή και την ενθάρρυνση των μαθητών /τριών μας. 

   Δε μένει παρά να ευχηθούμε με συγκίνηση στα παιδιά μας καλή πορεία στο Γυμνάσιο και καλή πρόοδο! 

Δασκάλες🌺

Βασιλική Μπάτζιου – Κορίνα Χανού

ΣΤ2′ – Εργαστήρια δεξιοτήτων – Β’ τεύχος εφημερίδας

4η  θεματική ενότητα: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – Δημιουργική Σκέψη & Πρωτοβουλία»

  Επιχειρηματικότητα – Αγωγή Σταδιοδρομίας- Γνωριμία με επαγγέλματα

Συνεχίζοντας από το προηγούμενο τρίμηνο την ενότητα των Εργαστηρίων με θέμα: Επιχειρηματικότητα – Αγωγή Σταδιοδρομίας- Γνωριμία με επαγγέλματα, οι μαθητές/τριες του Στ2′ συνέταξαν το δεύτερο τεύχος της εφημερίδας τους “ΠΟΣΕΙΔΩΝΕΑΚΙΑ” Emoji που κυκλοφόρησε έντυπα και ψηφιακά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία κατέκτησαν ένα σύνολο γνώσεων και εμπειριών καθώς η έρευνα, ο τεχνολογικός και πληροφορικός γραμματισμός, η επικοινωνία, η συνεργασία και η δημιουργικότητα ανέπτυξαν το ενδιαφέρον τους για τη δημοσιογραφία αλλά και την επιχειρηματικότητα καθώς έθεσαν ως στόχο τους την ανάπτυξη μίας υγιούς επιχείρησης με αποτέλεσμα το κέρδος που ήρθε στο ταμείο της τάξης και αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τους μαθητές, βλέποντας τη δουλειά τους να έχει οικονομικό αντίκρισμα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη σπουδαία αθλήτρια των  Ολυμπιακών αγώνων του σκι αντοχήςEmoji Μαρία Ντάνου και τον Έλληνα διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιώργο Πρίντεζη για τις υπέροχες συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν. Αυτή η εμπειρία θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη. 

Δασκάλα  Βασιλική Μπάτζιου

“Ένα ταξίδι στην Ακρόπολη και στην Ερμούπολη”

Ένα ταξίδι για τα παιδιά της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης Αθήνας και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning “Τα αξιοθέατα του τόπου μας… κι όχι μόνο”. Ξεναγούν τον Τάκη Ρομποτάκη με την προοπτική ο Τάκης με τη σειρά του να ξεναγήσει στο πολύ-πολύ- πολύ μακρινό μέλλον τα παιδιά του μέλλοντος. Για την Ακρόπολη, το Δημαρχείο Ερμούπολης και το θέατρο Απόλλων οι πληροφορίες πολλές. Τα παιδιά των δύο σχολείων τις έχουν ηχογραφήσει για να τις ακούσει ο Τάκης! Γλυπτική, Ζωγραφική, Ιστορία, Αρχιτεκτονική… όλα μπλέκονται σε μια διαχρονική ξενάγηση… με πρωταγωνιστές τη Συρίη,την Καρυάτιδα και φυσικά τον Τάκη Ρομποτάκη!

  • Λουίζα Ρούσσου – Μαρία Ιωσηφίδου – Παναγιώτης Καλούδης (για το Δ.Σ. Ποσειδωνίας)
  • Άννυ Ευθυμίου – Γιώργος Κούτρας – Μαλαματένια Σδράλαγκα – Νεφέλη Κυριακού (για το 1ο Δ.Σ. Δάφνης Αθήνας)