Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη βράβευση του σχολείου μας με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα αξιοθέατα του τόπου μας και… όχι μόνο!» το οποίο υλοποιήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ιωσηφίδου, Λουίζα Ρούσσου και την τάξη της κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για τη γεμάτη χαρά και συνέπεια ενεργό συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες  με άριστα έργα eTwinning. Είναι λοιπόν μια αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν και ενθάρρυνση για να συνεχιστεί με ενθουσιασμό η συμμετοχή σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες! 

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

“Ένα ταξίδι στην Ακρόπολη και στην Ερμούπολη”

Ένα ταξίδι για τα παιδιά της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης Αθήνας και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning “Τα αξιοθέατα του τόπου μας… κι όχι μόνο”. Ξεναγούν τον Τάκη Ρομποτάκη με την προοπτική ο Τάκης με τη σειρά του να ξεναγήσει στο πολύ-πολύ- πολύ μακρινό μέλλον τα παιδιά του μέλλοντος. Για την Ακρόπολη, το Δημαρχείο Ερμούπολης και το θέατρο Απόλλων οι πληροφορίες πολλές. Τα παιδιά των δύο σχολείων τις έχουν ηχογραφήσει για να τις ακούσει ο Τάκης! Γλυπτική, Ζωγραφική, Ιστορία, Αρχιτεκτονική… όλα μπλέκονται σε μια διαχρονική ξενάγηση… με πρωταγωνιστές τη Συρίη,την Καρυάτιδα και φυσικά τον Τάκη Ρομποτάκη!

  • Λουίζα Ρούσσου – Μαρία Ιωσηφίδου – Παναγιώτης Καλούδης (για το Δ.Σ. Ποσειδωνίας)
  • Άννυ Ευθυμίου – Γιώργος Κούτρας – Μαλαματένια Σδράλαγκα – Νεφέλη Κυριακού (για το 1ο Δ.Σ. Δάφνης Αθήνας)

Ο Τάκης Ρομποτάκης – ο μέγας πρωταγωνιστής

Είμαστε ενθουσιασμένοι! Σας συστήνουμε τον Τάκη Ρομποτάκη, μεγάλο πρωταγωνιστή στο συνεργατικό παραμύθι που γράφουν από κοινού τα παιδιά της Δ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας και του Δημοτικού Σχολείου της Δάφνης (Αθήνας) στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning “Τα αξιοθέατα του τόπου μας…κι όχι μόνο”. Η συγγραφή του παραμυθιού βρίσκεται σε εξέλιξη…

Αυτό επίσης είναι το ρομποτάκι που θα ξεναγηθεί από την Καρυάτιδα στην Ακρόπολη της Αθήνας και από τη Συρίη στο θέατρο “Απόλλων” και στο Δημαρχείο της Σύρου.

Ο Τάκης Ρομποτάκης, ένα ρομπότ με τουβλάκια, άξονες και γρανάζια LEGO προσαρμοσμένα στο ρομπότ Thymio. Εκμεταλλευόμαστε τους τροχούς του Thymio για να κινείται φυσικά το ίδιο το Thymio αλλά και παράλληλα να στριφογυρίζει η κατασκευή που είναι προσαρμοσμένη στους τροχούς.

Λουίζα Ρούσσου, Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος etwinning

Ένα λογότυπο για το έργο etwinning “Τα αξιοθέατα του τόπου μας και… όχι μόνο!”

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας στο έργο etwinning χρειάστηκε να δημιουργήσουμε κι ένα λογότυπο, χαρακτηριστικό για το έργο.

  • Πώς δουλέψαμε για τα λογότυπα:

Οι εκπαιδευτικοί από τα δύο σχολεία (1ο Δάφνης Αθήνας και Ποσειδωνίας Σύρου) βρήκαμε αντιπροσωπευτικές εικόνες από τα αξιοθέατα των πόλεων που θέλαμε να αναδείξουμε. Το σχολείο της Ποσειδωνίας Σύρου ανέλαβε να θέσει εννέα (9) στοιχειώδη templates λογότυπου στην online εφαρμογή: canva.com και να φορτώσει τις αντιπροσωπευτικές εικόνες. Στη συνέχεια κάλεσε τις ομάδες του σχολείου της Δάφνης Αθήνας και τις ομάδες της Ποσειδωνίας Σύρου. Τα παιδιά των εννέα (9) ομάδων του 1ου Δάφνης επεξεργάστηκαν τα templates και επέλεξαν και τοποθέτησαν από μια εικόνα για τα αξιοθέατα της Αθήνας και από μια εικόνα για τα αξιοθέατα της Σύρου. Στη συνέχεια, αντίστοιχα στο εργαστήριο Πληροφορικής τα παιδιά των εννέα (9) ομάδων της Ποσειδωνίας Σύρου δούλεψαν επάνω στα ήδη υπάρχοντα λογότυπα και πρόσθεσαν τις λεζάντες τις οποίες είχαν ήδη σκεφτεί και καταγράψει με τη δασκάλα τους.

  • Πώς διαλέξαμε το λογότυπο που αρέσει στα περισσότερα παιδιά;

Δημιουργήσαμε μια σελίδα στο twinspace όπου εισαγάγαμε όλα τα λογότυπα και μια φόρμα ψηφοφορίας. Κάθε παιδί και από τα δυο σχολεία μπήκε με τον κωδικό του και ψήφισε το λογότυπο που του άρεσε περισσότερο. Τελικά, αυτό το οποίο υπερψηφίστηκε με ποσοστό 30% ήταν το δεύτερο λογότυπο με τη λεζάντα “Η Καρυάτιδα και η Συρίη εν δράσει”.

Παρουσιάζουμε όλα τα λογότυπα των παιδιών, εξαιρετικά κι άξια για να τα θαυμάσουμε και να τα χαρούμε, το καθένα με τη δική του άποψη κι ομορφιά!

Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά το πλαίσιο των δραστηριοτήτων με τους επιμέρους στόχους όσον αφορά στην Πληροφορική, επιλέγετε τον σύνδεσμο: “Τα αξιοθέατα του τόπου μας και… όχι μόνο!” – Δημιουργία κοινών λογοτύπων

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Λουίζα Ρούσσου – Μαρία Ιωσηφίδου

Στο Δημαρχείο και στο Θέατρο για το πρόγραμμα eTwinning

Τη σχολική χρονιά 2020-21 ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα eTwinning με θέμα “Τα αξιοθέατα του τόπου μας… κι όχι μόνο” και συνεργαζόμαστε με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τα παιδιά των σχολείων δημιούργησαν κόμικ για να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους, ζωγράφισαν για τη μασκότ του έργου, απάντησαν οι μεν σε ερωτήσεις των δε σε θέματα τοπικού χαρακτήρα και ενεπλάκησαν σε chat στο ασφαλές περιβάλλον του etwinning space.

Κι ήρθε η ώρα να δράσουμε στο πεδίο για να ενισχύσουμε τη βιωματική μάθηση. Από τη μεριά μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το Δημαρχείο Σύρου- Ερμούπολης και το θέατρο “Απόλλων”. Τα παιδιά κατέγραψαν ερωτήσεις στα τετράδιά τους για αυτά τα δύο κτίρια κι οργανωμένα πλέον πήγαμε στο Δημαρχείο και στο θέατρο. Στο Δημαρχείο μάς υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ.Νικόλαος Λειβαδάρας και στο θέατρο ο κ.Γιάννης Δεσύπρης, μέλος της επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου. Ευχαριστούμε θερμά και τους δυο για την εξαιρετική  ξενάγηση!!! Η αφήγηση συνδυάστηκε και με τις ερωτήσεις των παιδιών καθώς και με την περιήγηση στους χώρους. Όλη αυτή η δράση στο πεδίο αντιμετωπίστηκε με προσήλωση κι ενθουσιασμό από τους μαθητές και μαθήτριές μας της Δ’ τάξης. Επίσης, τα παιδιά με την καθοδήγηση και διδασκαλία της εκπαιδευτικού Μουσικής κ.Ειρήνη Μυτιληναίου τραγούδησαν το τραγούδι “Η ξανθούλα” (ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη). Ευχαριστούμε τη συνάδελφο για την συνεισφορά της αυτή όπου με το τραγούδι  εμπλουτίστηκε το τελικό βίντεο με υπέροχο τρόπο!

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε το παρακα΄τω βίντεο όπου καταγράφονται στιγμιότυπα από αυτές τις επισκέψεις μας στο Δημαρχείο και στο θέατρο. Ευχαριστούμε και πάλι όσους μας βοήθησαν στην υπέροχη αυτή δράση! Και συγχαρητήρια στα παιδιά τα οποία αντιμετώπισαν με υπεύθυνο τρόπο όλη αυτή τη διαδικασία και μπορέσαμε και να αποκομίσουμε μαθησιακά οφέλη αλλά και να χαρούμε! 

Καλή συνέχεια…

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Λουίζα Ρούσσου – Μαρία Ιωσηφίδου

“Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” – τα παιδιά της ομάδας etwinning δημιούργησαν τη μασκότ του σχολείου για το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning κάθε ένα από τα συνεργαζόμενα σχολεία ανέλαβε να δημιουργήσει μια μασκότ. Εξηγήσαμε λοιπόν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης τι είναι μια μασκότ και πώς μπορεί αυτή να λειτουργήσει. Αφήσαμε τα παιδιά ελεύθερα να δημιουργήσουν με όριο μόνο τη δική τους φαντασία, κάθε ένα παιδί και μια μασκότ. Όλες οι μασκότ είναι εξαιρετικές κι από όλες αυτές “αναδύθηκε” μία και μοναδική.

Στη συνέχεια τέθηκε ως ζήτημα και το όνομα της μασκότ. Ποιο να είναι αυτό; Αναφέρθηκαν πολλά. Ανάμεσα σε αυτά ειπώθηκε και ότι ο Όμηρος είχε αναφέρει το όνομα Συρίη. Και ναι! Αυτό επιλέχθηκε. Το όνομα της μασκότ μας είναι: Συρίη. Η Συρίη λοιπόν, ως ένα άλλο κυκλαδικό ειδώλιο, ντύθηκε κι έβαλε τα καλά της για να χωρέσει όλες τις πανέμορφες μασκότ.

Τα πάντα τα σχετικά με όλο αυτό είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του προγράμματος όπου όλοι καταχωρούν το υλικό τους. Θέλοντας να κοινοποιήσουμε τα έργα των παιδιών, δημιουργήσαμε ένα βίντεο και σας καλούμε να το απολαύσετε μαζί μας!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Λουίζα Ρούσσου, Παναγιώτης Καλούδης, Μαρία Ιωσηφίδου

“Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” – ένα πρόγραμμα etwinning ξεκίνησε…

Εκπαιδευτικοί της Γ’ τάξης επιζητώντας τις συνεργασίες σε επίπεδο εκπαιδευτικών και σε επίπεδο μαθητών/μαθητριών σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα etwinning. Άραγε στην παραπάνω εικόνα διακρίνετε τους/τις εκπαιδευτικούς του προγράμματος; Σας βοηθούμε: Παναγιώτης Καλούδης, Μαρία Ιωσηφίδου, Λουίζα Ρούσσου. Και τα παιδιά; Ποια είναι αυτά τα Avatars; Κάθε παιδί γνωρίζει το Avatar του το οποίο είχε δημιουργήσει στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όταν ακόμα κάναμε μαθήματα από απόσταση.

Το έργο μας λοιπόν έχει θέμα “Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” κι εντάσσεται στο πλαίσιο των  μαθημάτων Μελέτης Περιβάλλοντος Ενότητα “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ”, Ιστορίας Ενότητα “Ο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” και γενικότερα  ”Η Ιστορία του τόπου μου”  με παράλληλες δραστηριότητες στα μαθήματα της Πληροφορικής/ΤΠΕ και των Εικαστικών. 

Ένα ρομποτάκι θέλει να ταξιδέψει… Ζητάει τη βοήθεια των παιδιών των σχολείων για να του προτείνουν τι πρέπει να δει… Αφού είναι ρομπότ μπορεί να διακτινίζεται και να ταξιδεύει εύκολα… Στο ταξίδι του συναντά κάποιους ήρωες (μασκότ) από κάθε σχολείο. Αυτός ο ήρωας- μασκότ ξεναγεί το ρομπότ στα αξιοθέατα του τόπου και ουσιαστικά, μέσω του ρομπότ, μεταφέρονται οι πληροφορίες στα παιδιά όλων των σχολείων… αλλά και στις επόμενες γενιές. Έχοντας ως δομή διασχολικές, διαδραστικές, συνεργατικές ομάδες θα γνωριστούμε και στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε ένα λογότυπο για το έργο, ένα ρομπότ, μια μασκότ, ζωγραφιές, παρουσιάσεις, ιστορική γραμμή όλων των αξιοθέατων, θα ερευνήσουμε επιτόπια τα αξιοθέατα (εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες), θα αντλήσουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο…

  • Με ποια σχολεία συνεργαζόμαστε;
  1. Με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης -Αθήνα
  2. Με το Ελληνικό Σχολείο Αγίου Νικολάου – Action Λονδίνου

Το πρόγραμμα, καλά να ‘μαστε, σχεδιάζουμε να ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά…

Καλή μας συνέχεια!!!

Λουίζα Ρούσσου – Παναγιώτης Καλούδης – Μαρία Ιωσηφίδου