“Παλιό, πολύ παλιό, παμπάλαιο!” – η ταινία μας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη σχολική χρονιά 2023-2024, δημιουργήσαμε μια ταινιούλα μικρού μήκους με την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας. Τα μέλη της ομάδας μας είναι: Ανδρέας Βασσάλος, Θηρεσία Ροβύθη, Ιουλιανή Υπαπαντή Σαλίβερου, Ιωάννης Ρούσσος, Μαρία Μόσχου, Μάρκος Ροβύθης, Παρασκευή Πρίντεζη, Χάρις Νησιώτη– παιδιά από την ΣΤ’ τάξη.

Σημαντικότατη κι εξαιρετική αποδείχτηκε η συνεργασία μας με τον κ.Μάρκο Πρίντεζη ο οποίος έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, “ο παππούς” της ταινίας μας. Και με έναν τρόπο έγινε και εκείνος μέλος της κινηματογραφικής μας ομάδας. Τον ευχαριστούμε θερμά, πρώτα απ’ όλα, γιατί δέχτηκε να μας αφιερώσει πολλές-πολλές ώρες από τον ελεύθερό του χρόνο, για την υπομονή του στα γυρίσματα, για το μεράκι που επέδειξε στον ρόλο του, για τις ιδέες του αλλά και για τις παλιές εκείνες ιστορίες που μας διηγήθηκε! Ευχαριστούμε!!!

Ευχαριστούμε επίσης τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που μας στήριξαν καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που αδιάκοπα μετακινούσαν τα παιδιά για τις συναντήσεις μας!

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ: Ως κινηματογραφική ομάδα, στην αρχή συναντιόμασταν για να δούμε αποσπάσματα από παλιές βουβές και ασπρόμαυρες ταινίες και να εμπλουτίσουμε το κινηματογραφικό μας λεξιλόγιο: σκηνή, πλάνο, θέση της κάμερας, γκρο πλαν, ρακόρ, σκηνοθεσία, μοντάζ, εφέ, ντοκιμαντέρ, δεύτερη ανάγνωση… Στη συνέχεια αποφασίσαμε όλοι μαζί αν θα κάνουμε ντοκιμαντέρ ή ταινία μυθοπλασίας και τελικά και το θέμα της ταινίας μας: χάσμα γενεών. Καταγράψαμε το σενάριο με σκηνές και πλάνα και χωριστήκαμε σε ομάδες: κάμερες, ηθοποιοί, μοντάζ, μουσική επιμέλεια, σκηνοθεσία. Από εκεί και πέρα αρχίσαμε τα γυρίσματα και το μοντάζ. Κι αν για μια σκηνή χρειαζόμασταν γύρω στις δυο ώρες, για το μοντάζ θέλαμε άλλες 3-4 ώρες (αν σκεφτούμε ότι γυρίζαμε με δυο κάμερες). Στο τέλος, εμπλουτίσαμε την ταινία μας με μουσική. Κι ο τίτλος της ταινίας μας: “Παλιό, πολύ παλιό, παμπάλαιο!”.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ένας παππούς με την εγγονή του γεφυρώνουν το χάσμα των γενεών: η εγγόνα μαθαίνει στον παππού τα σχετικά για τα ψηφιακά μέσα κι εκείνος με τη σειρά του της μαθαίνει ένα “παλιό, πολύ παλιό, παμπάλαιο” παιχνίδι, το σκάκι.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στα παιδιά μας που με τόσο κόπο, μεράκι και φαντασία δημιούργησαν αυτήν την ταινία! Σας καλούμε να την απολαύσετε…

Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνη της κινηματογραφικής ομάδας

Σχολιάστε