Κλασικό ταχυδρομείο vs ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας ασχολήθηκαν με το email στο μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕ) και σε αυτό το πλαίσιο μαθημάτων δημιούργησαν εννοιολογικούς χάρτες όπου κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά του κλασικού ταχυδρομείου σε αντιπαράθεση με εκείνα του email.

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης να ταξινομούν και να οργανώνουν έννοιες, να τις αναπαριστούν χρησιμοποιώντας πολυμεσικούς χάρτες, να εισάγουν σύμβολα και εικόνες. Να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να διακρίνουν τις διαφορές ηλεκτρονικού και κλασικού ταχυδρομείου. Να αναζητήσουν με ορισμένα κριτήρια σχετικές εικόνες στο Internet.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • Internet – email: Σύνταξη email και αποστολή ενός απλού μηνύματος.
  • Εννοιολογική χαρτογράφηση: Με κεντρική έννοια την “Αποστολή και λήψη μηνυμάτων” καταγραφή των χαρακτηριστικών του κλασικού ταχυδρομείου σε αντιπαράθεση με εκείνα του email. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε με καταιγισμό ιδεών των παιδιών. Ακολούθησε αισθητική επιμέλεια του εννοιολογική χάρτη, όπως εισαγωγή χρωμάτων. Ακολουθήθηκε η ιδέα τα χαρακτηριστικά που αφορούν στην ίδια έννοια να έχουν το ίδιο χρώμα. π.χ. πώς πληρώνουμε για την αποστολή μηνύματος για το κλασικό ταχυδρομείο και για το email.
  • Θεατρικό παιχνίδι: Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι για να αναπαραστήσουμε δυο παιδιά που στέλνουν και λαμβάνουν email καθώς και τους mail servers.
  • Internet: Αναζήτηση εικόνων με λήμματα: γραμματοκιβώτιο clipart, email clipart, ταχυδρομικό κουτί, και αποθήκευσή τους.
  • Εννοιολογική χαρτογράφηση: Εισαγωγή των αποθηκευμένων εικόνων στον εννοιολογικό χάρτη και εξαγωγή του χάρτη ως εικόνα.
  • Internet – email: Σύνταξη email και αποστολή μηνύματος το οποίο είχε ως συνημμένο το αρχείο του εννοιολογικού χάρτη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τη διαχείριση των emails χρησιμοποιήθηκαν προδημιουργημένοι λογαριασμοί για τους οποίους τα παιδιά δεν γνωρίζουν το password κι επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το email εκτός της σχολικής αίθουσας.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Από τον ήχο στο σταθερό τηλέφωνο

Στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών (projects) της Ε’ τάξης του μαθήματος Πληροφορικής (ΤΠΕ) επιλέξαμε, για τη σχολική χρονιά 2023-2024, το θέμα “Από τον ήχο στο κινητό τηλέφωνο”. Πώς όμως ξεκινάει ένα τέτοιο μεγάλο θέμα και πού καταλήγει; Το ξεκινήσαμε με απλές αναφορές στον ήχο και τη φυσιολογία του αυτιού και προσδοκούμε να το φτάσουμε στο κινητό τηλέφωνο. Πρώτη λοιπόν διαδρομή: από τον ήχο στο σταθερό τηλέφωνο. Κατά την εξέλιξη του project τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν ποικιλία λογισμικών για διερεύνηση του θέματος και παρουσίασή του.

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε’ τάξης να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη μετάδοση του ήχου: πώς μεταδίδεται και ταχύτητα (χωρίς να θέλουμε να εμβαθύνουμε- πράγμα που θα γίνει στα μαθήματα Φυσικής). Να αντιληφθούν ότι το τηλέφωνο έχει μια ιστορία στο παρελθόν και ότι δεν ήταν όλα τόσο αυτόματα. Να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν το λιθαράκι τους στις μεγάλες εφευρέσεις που εμείς χρησιμοποιούμε. Να καταχωρήσουν τις πληροφορίες σε κείμενο και να τις ενσωματώσουν σε ένα παιχνίδι.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ (για τον ήχο): Παρουσίαση του θέματος της ερευνητικής εργασίας (project) και διατύπωση των πρώτων ερωτημάτων: Πώς ακούμε; Πώς λειτουργεί το αυτί μας και τι γίνεται αν μας πονάει; Τι γίνεται με τα ηχεία που έχουμε στο εργαστήριο Πληροφορικής; Πώς εντέλει μεταδίδεται ο ήχος και πώς εξαρτάται η ταχύτητα μετάδοσης από το μέσο; Παραδείγματα…
  • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟ (για τον ήχο): Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο που αφορούσαν στα παραπάνω ερωτήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=gdGyvGPZ1G0 (όπου δεν προχωρήσαμε στα χαρακτηριστικά του ήχου).
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟ (για το Γκράχαμ Μπελ): Τι παρακίνησε τον εφευρέτη στις εργασίες του; Πώς συνεργάστηκε; Αναφορά στη μετατροπή του ήχου σε σήμα (χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες). Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=VNbFLCZ9KEY. Αναφορά στα τηλεφωνικά κέντρα και ο ρόλος των τηλεφωνητών και τηλεφωνητριών. https://www.youtube.com/watch?v=Tl983ekMrhQ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Καταγραφή των πληροφοριών σε κείμενο το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς κατά τη διάρκεια εξέλιξης του project.
  • INTERNET: Αναζήτηση εικόνων με λήμματα: “τηλέφωνο vintage”, “τηλέφωνο τοίχου”. Αποθήκευση των εικόνων σε φάκελο “τηλέφωνο”.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Με βάση τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στο κείμενο, τα παιδιά δημιούργησαν σταυρόλεξα με την online εφαρμογή https://learningapps.org/ στο οποίο εισέρχονται με username και password. Στο παιχνίδι ενσωματώθηκε ως φόντο μια εικόνα από αυτές που είχαν αποθηκευτεί κατά την αναζήτηση στο Internet.

Παρουσίαση ενός παιχνιδιού έτοιμου για να παίξετε. Για πλήρη οθόνη επιλέγετε το μικρό εικονίδιο με τα κόκκινα βελάκια και για να έχετε τις εκφωνήσεις των ερωτήσεων πατάτε στους αριθμούς μέσα στο σταυρόλεξο. Παρακάτω, παρουσιάζεται η καταχώρηση όλων των παιχνιδιών των παιδιών σε πίνακα.

παιχνίδι 1παιχνίδι 2παιχνίδι 3παιχνίδι 4
παιχνίδι 5παιχνίδι 6παιχνίδι 7παιχνίδι 8
παιχνίδι 9παιχνίδι 10

Συγχαρητήρια στα παιδιά!!!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Το εργαστήριο Πληροφορικής σε ζωγραφιές… κι ένα σχετικό παζλάκι

Τα παιδιά της Α’ τάξης ζωγράφισαν το υπολογιστικό σύστημα του εργαστηρίου Πληροφορικής. Όμως, όχι έτσι όπως είναι οι συσκευές με μαύρο χρώμα αλλά ζωγράφισαν με πολλά – πολλά χρώματα!!!

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης να μάθουν να ονομάζουν σωστά τις συσκευές. Να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι αναπτύσσοντας λεπτές δεξιότητες. Να εμπεδώσουν την έννοια της αποθήκευσης και τη διαδικασία ανάκτησης του αρχείου τους (να φτάσουν στη στιγμή που να ανοίγουν το αρχείο τους χωρίς οδηγίες). Να συνειδητοποιήσουν τον βασικό ρόλο της κεντρικής μονάδας (που αναδείχτηκε και η πιο άγνωστη συσκευή). Να συνεργαστούν και να χαρούν με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΠΙΔΕΙΞΗ: Είδαμε στο εργαστήριο Πληροφορικής τις συσκευές που έχουμε μπροστά μας. Τις ονομάσαμε και επιμείναμε περισσότερο στο όνομα της κεντρικής μονάδας.
  • ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: Συμφωνήσαμε ότι θα ζωγραφίσουμε το υπολογιστικό σύστημα με τις πιο κλασικές συσκευές: κεντρική μονάδα, πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη, εκτυπωτής, ηχεία, κάμερα. Είπαμε να βάλουμε ό,τι χρώματα θέλουμε ώστε η ζωγραφιά μας να γίνει πιο χαρωπή. Μερικές συσκευές, όπως εκείνη του εκτυπωτ΄΄η, αποδείχτηκε δύσκολη στο ζωγράφισμά της καθώς έχει λοξές γραμμές που θέλαμε για να αποδώσουμε τρισδιάστατη εντύπωση. Η ζωγραφική ολοκληρώθηκε με τις γραμμές που δηλώνουν τα καλώδια που οδηγούνται όλα προς την κεντρική μονάδα.

Παρακάτω απολαμβάνετε τις ζωγραφιές των παιδιών και στη συνέχεια ένα παζλάκι με το υπολογιστικό σύστημα για να παίζουν τα παιδιά.

Λύστε το παζλ! Είναι μια ζωγραφιά από τις παραπάνω. Καλή διασκέδαση!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Ποτέ δεν είναι αργά για ευχές! “Καλή χρονιά!!!”

Χρησιμοποιώντας web εφαρμογές (abcya.com και canva.com) τα παιδιά από την Α’, την Δ’ και την Ε’ τάξη δημιούργησαν καρτούλες για ευχές!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Τα παιδιά των τμημάτων Γ1′ και Γ2′ σε Avatars… κι εγώ επίσης…

Τα παιδιά των τμημάτων Γ1′ και Γ2′ δημιούργησαν τα Avatars τους… κι εγώ επίσης… Η δημιουργία των Avatars έγινε με μεγάλο κέφι από τα παιδιά και με ιδιαίτερη προσήλωση στη λεπτομέρεια! Δεν είχαν την οδηγία να μοιάζουν τελείως με την πραγματικότητα, οπότε εμφανίζονται και στοιχεία της φαντασίας τους!

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης να αναγνωρίζουν το Διαδίκτυο ως μέσο έκφρασης και ψυχαγωγίας. Να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να εξοικειωθούν με αυτό επιλέγοντας σύνδεσμο προς μια εφαρμογή online. Να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεσαι κωδικό για να δημιουργήσεις κάτι στο Διαδίκτυο και να το έχεις διαθέσιμο στη συνέχεια. Να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της αποσύνδεσης. Να συνεργαστούν συζητώντας για τα χαρακτηριστικά που θα χρησιμοποιήσουν στα Avatars τους. Να μάθουν να “κατεβάζουν” τις εργασίες τους από το Διαδίκτυο στον δικό τους υπολογιστή.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: Τα παιδιά άνοιξαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (ανά θρανίο) στο οποίο είχαν ήδη δημιουργηθεί λογαριασμοί. Κατά το άνοιγμα είδαν τα Εισερχόμενά τους και επέλεξαν τον σύνδεσμο που τους οδηγούσε στην online εφαρμογή Pixton.
  • ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ PIXTON: Με τον σύνδεσμο της τάξης και τον κωδικό τους τα παιδιά δημιούργησαν διαδοχικά τα Avatars της φαντασίας τους. Σε κάθε θρανίο, δημιουργούσε το ένα παιδί το Avatar του, το κατέβαζε, αποσυνδεόταν και στη συνέχεια συνδεόταν ο συνεργάτης του στο θρανίο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα παιδιά χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο οποίο όμως δεν γνωρίζουν τον κωδικό (password) καθώς δεν επιτρέπεται μικρά παιδιά να διαχειρίζονται δικό τους email.

Δείτε λοιπόν τα τμήματα Γ1′ και Γ2’…

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

“Βαρκούλες αρμενίζουν…” από τα παιδιά της Β’ τάξης

Στα μαθήματα Πληροφορικής (ΤΠΕ) οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης τη σχολική χρονιά 2023-2024 ζωγράφισαν πολλές-πολλές βαρκούλες. Αλλά δεν τις ζωγράφισαν μία- μία! Ασκήθηκαν στη διαδικασία αντιγραφής- επικόλλησης (copy- paste). Στο τέλος έστειλαν τη ζωγραφιά τους χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης να χρησιμοποιούν γεωμετρικά σχήματα, ελεύθερες γραμμές, χρώματα. Να επιλέγουν και να μετακινούν σχήματα. Να ασκηθούν στην αντιγραφή – επικόλληση (copy- paste). Να προσθέτουν κείμενο σε μια ζωγραφιά. Να αποθηκεύουν και να ανακτούν ένα αρχείο. Να αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να συνθέτουν ένα απλό μήνυμα με μια επισύναψη αναγνωρίζοντας τον αποστολέα και τον παραλήπτη.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: Δημιουργήσαμε βήμα- βήμα μία βάρκα. Ενδιαφέρον παρουσίασε η γραμμή καμπύλης στα πανιά.
  • ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: Αφού είχαμε την πρώτη βάρκα, τα παιδιά την επέλεξαν προσέχοντας να μην την “κόψουν” κατά την επιλογή αλλά και να μην αφήσουν μεγάλο κενό γύρω της (πράγμα που αποδείχτηκε όχι και τόσο απλό). Στη συνέχεια την επικόλλησαν, την μετακίνησαν, της άλλαξαν διαστάσεις και τη γέμισαν με διαφορετικά χρώματα (…να μην είναι κι όλες οι βάρκες ίδιες!). Συνέχισαν με τη γραμμή του ορίζοντα και όλα τα άλλα στοιχεία που ήθελαν τα παιδιά: ήλιος, σύννεφα, κεραυνοί… τέλειωσαν τη ζωγραφιά τους με την εισαγωγή του κειμένου “ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝ”.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: Τα παιδιά άνοιξαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με ήδη δημιουργημένους λογαριασμούς κι έστειλαν ως συνημμένο αρχείο την αποθηκευμένη τους ζωγραφιά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα παιδιά έστειλαν τη ζωγραφιά τους χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο οποίο όμως δεν γνωρίζουν τον κωδικό (password) καθώς δεν επιτρέπεται μικρά παιδιά να διαχειρίζονται δικό τους email.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Τα παιδιά της Α’ τάξης ζωγραφίζουν σπιτάκια

Ξεκινήσαμε! Ξεκινήσαμε τις εργασίες μας στο εργαστήριο Πληροφορικής! Τη σχολική χρονιά 2023-2024, οι μαθητές κι οι μαθήτριες ζωγράφισαν σπιτάκια στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής (ΤΠΕ). Μπορεί να φαίνονται απλά αλλά ας σκεφτούμε ότι τα παιδάκια έπρεπε να εξοικειωθούν με το ποντίκι, να αποθηκεύουν και να ανακτούν το έργο τους, να συνεργάζονται ώστε να αποφασίζουν, για παράδειγμα, το χρώμα των παραθύρων!!!

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης να εξοικειωθούν με το ποντίκι και να αναπτύξουν λεπτές δεξιότητες. Να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να ανοίγουμε συγκεκριμένη εφαρμογή για να κάνουμε μια εργασία (στην προκειμένη περίπτωση, μια εφαρμογή ζωγραφικής). Να αρχίσουν να νοιάζονται να αποθηκεύουν το έργο τους ώστε να το ανακτήσουν μετά. Να δουν σιγά-σιγά ότι είναι διαφορετικό να ανοίγουν μια εφαρμογή από το να ανοίγουν ένα αρχείο που έχουν αποθηκευμένο. Να συνεργαστούν στη δημιουργία του έργου τους (καθώς κάθονται δυο παιδάκια ανά υπολογιστή).

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: Συζητάγαμε τι θέλουμε να ζωγραφίσουμε π.χ. το βασικό σπίτι. Με επίδειξη τα παιδιά έβλεπαν ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσουν για το χρώμα και ποιο για το σχήμα. Οι ζωγραφιές έγιναν σταδιακά. Αφέθηκαν τα παιδιά να επιλέξουν αν θα είναι μέρα με σύννεφα ή βράδυ με αστεράκια, αν θα βάλουν πόμολο στην πόρτα και τι δεντράκια, αν η γη θα είναι καφέ ή όποιο άλλο χρώμα…
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ: Καθώς οι ζωγραφιές χρειάζονταν κάποια μαθήματα για να ολοκληρωθούν (3 μαθήματα), τα παιδιά αποθήκευαν το έργο τους στην Επιφάνεια Εργασίας και με το όνομα: “2” (επειδή ακόμα δεν ήξεραν να γρα΄φουν).

Και να ‘τα, τα σπιτάκια μας!!!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΤΠΕ)

Αφίσες της ΣΤ’ τάξης για την ανακύκλωση

Θέλοντας να διακοσμήσουμε τους κάδους ανακύκλωσης που διαθέτει το σχολείο μας, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης κλήθηκαν να δημιουργήσουν αφίσες για την ανακύκλωση πλαστικού. Χρησιμοποίησαν την εφαρμογή canva.com που αποτελεί ένα Web 2.0 εργαλείο. Για τον εμπλουτισμό των αφισών τα παιδιά αναζήτησαν γραφικά στοιχεία με τις λέξεις: earth, recycle. Συνδύασαν πρότυπα και ποικιλία γραφικών και γραμματοσειρών με τη φαντασία τους!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός ΠΕ86 (ΤΠΕ)