Πρόγραμμα με εργαστήριο πηλοπλαστικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων οι μαθητές/τριες της Ε’΄ τάξης συμμετείχαν σε πρόγραμμα με εργαστήριο πηλοπλαστικής. Αρχικά επισκέφθηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο και έπειτα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης. Μετά από την ξενάγησή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρακολούθησαν εργαστήριο πηλοπλαστικής, στα σκαλιά δίπλα από το Δημαρχείο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 9 αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες που βρίσκονταν στη Σύρο με αφορμή το Α’ Συμπόσιο Κεραμικής “4500 χρόνια μετά, επαναπροσδιορίζοντας τα ευρήματα του κυκλαδικού οικισμού Καστρίου – Χαλανδριανής”. Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μαζί τους αφού οι 9 καλλιτέχνες ήταν οι εισηγητές του εργαστηρίου πηλοπλαστικής. Το εργαστήριο συνδεόταν άμεσα με το μάθημα της ιστορίας και των εικαστικών καθώς τα παιδιά χρησιμοποίησαν το ίδιο υλικό με τα ευρήματα που είδαν στο μουσείο και ανακάλυψαν την πλαστικότητά του και τις δυνατότητές του. Τα αντικείμενα που δημιούργησαν τα παιδιά στάλθηκαν αργότερα στο σχολείο μας, όπου εκτέθηκαν στην εορτή λήξης μας.

Χρύσα Σινοπούλου – Η Εκπαιδευτικός της Ε’ Τάξης

“Ένα ταξίδι στην Ακρόπολη και στην Ερμούπολη”

Ένα ταξίδι για τα παιδιά της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης Αθήνας και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning “Τα αξιοθέατα του τόπου μας… κι όχι μόνο”. Ξεναγούν τον Τάκη Ρομποτάκη με την προοπτική ο Τάκης με τη σειρά του να ξεναγήσει στο πολύ-πολύ- πολύ μακρινό μέλλον τα παιδιά του μέλλοντος. Για την Ακρόπολη, το Δημαρχείο Ερμούπολης και το θέατρο Απόλλων οι πληροφορίες πολλές. Τα παιδιά των δύο σχολείων τις έχουν ηχογραφήσει για να τις ακούσει ο Τάκης! Γλυπτική, Ζωγραφική, Ιστορία, Αρχιτεκτονική… όλα μπλέκονται σε μια διαχρονική ξενάγηση… με πρωταγωνιστές τη Συρίη,την Καρυάτιδα και φυσικά τον Τάκη Ρομποτάκη!

  • Λουίζα Ρούσσου – Μαρία Ιωσηφίδου – Παναγιώτης Καλούδης (για το Δ.Σ. Ποσειδωνίας)
  • Άννυ Ευθυμίου – Γιώργος Κούτρας – Μαλαματένια Σδράλαγκα – Νεφέλη Κυριακού (για το 1ο Δ.Σ. Δάφνης Αθήνας)

“Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” – ένα πρόγραμμα etwinning ξεκίνησε…

Εκπαιδευτικοί της Γ’ τάξης επιζητώντας τις συνεργασίες σε επίπεδο εκπαιδευτικών και σε επίπεδο μαθητών/μαθητριών σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα etwinning. Άραγε στην παραπάνω εικόνα διακρίνετε τους/τις εκπαιδευτικούς του προγράμματος; Σας βοηθούμε: Παναγιώτης Καλούδης, Μαρία Ιωσηφίδου, Λουίζα Ρούσσου. Και τα παιδιά; Ποια είναι αυτά τα Avatars; Κάθε παιδί γνωρίζει το Avatar του το οποίο είχε δημιουργήσει στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όταν ακόμα κάναμε μαθήματα από απόσταση.

Το έργο μας λοιπόν έχει θέμα “Τα αξιοθέατα του τόπου μας και … όχι μόνο!” κι εντάσσεται στο πλαίσιο των  μαθημάτων Μελέτης Περιβάλλοντος Ενότητα “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ”, Ιστορίας Ενότητα “Ο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” και γενικότερα  ”Η Ιστορία του τόπου μου”  με παράλληλες δραστηριότητες στα μαθήματα της Πληροφορικής/ΤΠΕ και των Εικαστικών. 

Ένα ρομποτάκι θέλει να ταξιδέψει… Ζητάει τη βοήθεια των παιδιών των σχολείων για να του προτείνουν τι πρέπει να δει… Αφού είναι ρομπότ μπορεί να διακτινίζεται και να ταξιδεύει εύκολα… Στο ταξίδι του συναντά κάποιους ήρωες (μασκότ) από κάθε σχολείο. Αυτός ο ήρωας- μασκότ ξεναγεί το ρομπότ στα αξιοθέατα του τόπου και ουσιαστικά, μέσω του ρομπότ, μεταφέρονται οι πληροφορίες στα παιδιά όλων των σχολείων… αλλά και στις επόμενες γενιές. Έχοντας ως δομή διασχολικές, διαδραστικές, συνεργατικές ομάδες θα γνωριστούμε και στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε ένα λογότυπο για το έργο, ένα ρομπότ, μια μασκότ, ζωγραφιές, παρουσιάσεις, ιστορική γραμμή όλων των αξιοθέατων, θα ερευνήσουμε επιτόπια τα αξιοθέατα (εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες), θα αντλήσουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο…

  • Με ποια σχολεία συνεργαζόμαστε;
  1. Με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης -Αθήνα
  2. Με το Ελληνικό Σχολείο Αγίου Νικολάου – Action Λονδίνου

Το πρόγραμμα, καλά να ‘μαστε, σχεδιάζουμε να ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά…

Καλή μας συνέχεια!!!

Λουίζα Ρούσσου – Παναγιώτης Καλούδης – Μαρία Ιωσηφίδου