Από τη Σμύρνη στη Σύρο

«ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ» είναι ο τίτλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων που ασχοληθήκαμε με την ΣΤ1 τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας –Σύρου, στα πλαίσια της Θεματικής Ενότητας «Φροντίζω το περιβάλλον-Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική κληρονομιά». Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι σημαντικό να κρατηθεί ζωντανή και να διατηρηθούν οι μνήμες που οδηγούν στις ρίζες μας. Για την βαθύτερη κατανόηση του παρελθόντος χρειάζεται μελέτη και ιστορική γνώση των κύριων γεγονότων του πολέμου και των μαρτυριών, έτσι ώστε η μνήμη των Μικρασιατών να μην κινδυνεύσει να σβηστεί.

Σκοπός των εργαστηρίων δεξιοτήτων αυτής της θεματικής ενότητας:
Το πρόγραμμα αναδεικνύει και προβάλλει τις αρχές και τις αξίες που στηρίζουν τον πολιτισμό και την κοινωνία και τις αρετές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον υπεύθυνο και τον κριτικά σκεπτόμενο πολίτη.
Επίσης ο ξεριζωμός και η προσφυγιά μπορεί να παραλληλιστεί με τις σημερινές μετακινήσεις πληθυσμών και οικονομικών μεταναστών και να συγκινήσει εξίσου Έλληνες και αλλόγλωσσους μαθητές στις σημερινές πολυπολιτισμικές σχολικές αίθουσες.

Με αφορμή την επέτειο των ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ από την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, ασχοληθήκαμε με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον ξεριζωμό των Ελλήνων και με τους Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί μας. Από τους 7800 Έλληνες Μικρασιάτες που έφθασαν στη Σύρο παρέμειναν και  εγκαταστάθηκαν οι 2800, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με ανθρωπιά και συμπαράσταση. Πολύ γρήγορα αφομοιώθηκαν με τους ντόπιους , οι οποίοι ήταν φιλόξενοι και φιλάνθρωποι.
Επίσης ασχοληθήκαμε με την Μικρασιάτικη Μουσική και τα τραγούδια.
Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στη Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης Σύρου . Είναι ένας χώρος όπου συγκεντρώνει μνήμες της Μικρασίας μέσα από αντικείμενα, έντυπο υλικό, μαρτυρίες και οτιδήποτε θα κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της πατρίδας και των ανθρώπων της.
Τέλος δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό βιβλίο που περιέχει άρθρα των μαθητών και των μαθητριών της Στ1 τάξης, ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες , βίντεο και τραγούδια. Με αυτό το ψηφιακό βιβλίο ελπίζουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον στους αναγνώστες μας για την Μικρά Ασία και την προσφυγική καταγωγή.
Είναι ανάγκη μέσα από την εκπαίδευση να συντηρηθεί η Μικρασιατική ταυτότητα όπως καλλιεργήθηκε η εθνική συνείδηση που ανθούσε στο Μικρασιατικό Ελληνισμό στα παράλια της Μικρασίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

ΕΙΡΗΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Σχολιάστε