Φωτογραφίες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε!!! Μια εισαγωγή στις πολλές κι εξαιρετικές φωτογραφίες των παιδιών της Ε’ τάξης

Τη σχολική χρονιά 2022-23 στο πλαίσιο Πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο “Η φωτογραφία με μια άλλη ματιά” τα παιδιά της Ε’ τάξης φωτογραφίζουν… αλλιώς: κοιτούν προς τα ψηλά, προς τα χαμηλά, από το έδαφος προς τον ουρανό, από πολύ κοντά, κοιτούν γραμμές που φεύγουν και μέσα από πλαίσια…

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε’ τάξης να μάθουν για τις γωνίες λήψης που μπορεί να έχει μια φωτογραφία. Να αναρωτηθούν πριν τραβήξουν μια φωτογραφία. Να διαχειριστούν τα τάμπλετ που μοιράστηκαν σε ομάδες ισότιμα για κάθε μέλος της ομάδας. Να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες τους και στις καλύτερες να επέμβουν με καλλιτεχνικά εφέ. Να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να τραβούν φωτογραφίες με μια άλλη ματιά. Να νιώσουν καλλιτέχνες. Να ευχαριστηθούν με τις δημιουργίες τους.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ: Καθώς είχαμε στη διάθεσή μας 5 τάμπλετ είπαμε ότι θα δημιουργηθούν 5 ομάδες (4-5 παιδιών) ώστε κάθε ομάδα να έχει το δικό της τάμπλετ σε κάθε φωτογραφική μας εξόρμηση. Δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι κάθε ομάδα θα διαχειρίζεται το τάμπλετ της με πολλή προσοχή.
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Είδαμε μια παρουσίαση με φωτογραφίες που να ανταποκρίνονται σε αρχές για τις γωνίες λήψης μιας φωτογραφίας) όπως: γραμμές που φεύγουν, προς τα ψηλά, προς τα χαμηλά, από το έδαφος προς τον ουρανό, από πολύ κοντά. Συζήτηση με όλα τα παιδιά για το συναίσθημα που μας αφήνει μια φωτογραφία.
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ: Για πρώτη φορά, με τα τάμπλετ ανά χείρας, βγήκαμε στις αυλές του σχολείου και όλα τα παιδιά φωτογράφησαν σύμφωνα με τις γωνίες λήψης που είχαμε αναφέρει. Η δεύτερη φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στην έπαυλη Τσιροπινά, όπου μας συνόδευσε και η δασκάλα της τάξης.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ: Η φωτογράφος κ.Λουκία Ρούσσου επισκέφτηκε την τάξη μας και εμπλούτισε με τις γνώσεις της τα περί φωτογραφίας.

Δείτε και σχετικό άρθρο: Για τη φωτογραφία με μια άλλη ματιά

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Αφού είχαμε αποθηκεύσει τις φωτογραφίες στους υπολογιστές των παιδιών, κλήθηκαν τα παιδιά να τις αξιολογήσουν και στις καλύτερες να επέμβουν εφαρμόζοντας καλλιτεχνικά εφέ χρησιμοποιώντας το ελεύθερο λογισμικό Gimp.

Κι οι φωτογραφίες είναι πολλές, πάρα πολλές! Όλες οι φωτογραφίες των παιδιών θα εκτεθούν σε εκδήλωση στο σχολείο!

Σε αυτό εδώ το άρθρο σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά μία φωτογραφία από κάθε ομάδα κι είναι έτσι επιλεγμένες ώστε με μια πρώτη ματιά να αναρωτιόμαστε: Τι βλέπουμε άραγε; Πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία; Πώς αισθανόμαστε βλέποντας τη φωτογραφία;

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Σχολιάστε