Για τη φωτογραφία με μια άλλη ματιά

Έχοντας κατά νου τα παιδιά της Ε’ τάξης να έρθουν σε επαφή με τη φωτογραφία με μια πιο σφαιρική και καλλιτεχνική ματιά ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα μεγάλης διάρκειας στο μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕ). Παράλληλα βέβαια θέσαμε και ως στόχο οι μαθητές κι οι μαθήτριες να ασκηθούν στην επεξεργασία εικόνας, να αναγνωρίσουν ότι μια εικόνα μπορεί να μην αποδίδει οπωσδήποτε την αλήθεια, να δημιουργήσουν ένα εικονικό μουσείο στο οποίο θα αναρτήσουν τις επεξεργασμένες εικόνες τους και τις δικές τους καλλιτεχνικές φωτογραφίες.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών ελπίζουμε να δημιουργήσουμε και μία έκθεση φωτογραφίας με παράλληλο μουσείο στο οποίο θα εκτεθούν φωτογραφικές μηχανές συνοδευμένες με πληροφοριακό υλικό.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, καλέσαμε την κ.Λουκία Ρούσσου, επαγγελματία φωτογράφο της Σύρου η οποία ήρθε στην τάξη μας της Πληροφορικής και μας μίλησε για τους κανόνες καλλιτεχνικής φωτογραφίας: για τον κανόνα των τρίτων, τις γραμμές που “φεύγουν”, το καδράρισμα, τις υφές,… Επίσης, μας ανέφερε στοιχεία της ιστορίας των φωτογραφικών μηχανών ξεκινώντας από εκείνες οι οποίες ήταν ένας απλός θάλαμος με φωτοευαίσθητο υλικό μέχρι εκείνες οι οποίες διέθεταν φιλμ καθώς και τις ψηφιακές. Έχοντας κάποιες φωτογραφικές μηχανές μπροστά μας, τις έβαλε σε μια χρονολογική σειρά αλλά και μας έδειξε μία δική της επαγγελματική φωτογραφική μηχανή αλλά και την πρώτη δική της φωτογραφική μηχανή που είχε δημιουργήσει η ίδια όταν σπούδαζε!!! Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον θέτοντας ποικίλα ερωτήματα.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή της κ.Λουκίας Ρούσσου στις εργασίες του προγράμματός μας! Είναι εξαιρετικό τα παιδιά να θέτουν ερωτήματα για ένα θέμα και να παίρνουν απαντήσεις από επαγγελματία αλλά και να ακούν για θέματα τα οποία διευρύνουν τους ορίζοντές τους!

[foogallery id=”2044″]

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Σχολιάστε