Από τη χαρά και… τον χαμούλη, στον προγραμματισμό και τη ρομποτική

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης τη σχολική χρονιά 2021-2022 ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό μέσω της ρομποτικής. Δεχθήκαμε για ένα χρονικό διάστημα τα ρομπότ Edison από το OpenLab Σύρου.

(πληροφορίες για το OpenLab από https://syrosopenlab.gr/): Το Εργαστήριο Ανοικτών Τεχνολογιών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (OpenLab Σύρου) υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την ΕΕΛΛΑΚ με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού.

Ανάμεσα στους άλλους στόχους, θέλαμε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή, χρησιμοποιώντας απλά blocks εντολών, με την ακολουθιακή δομή εντολών, με εντολές που εκτελούνται υπό συνθήκη και με την επαναληπτική δομή. Επίσης, αποτελεί βασικός στόχος τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη σειρά ενεργειών:

  • Τι θέλουμε να κάνει το ρομπότ μας;
  • Πώς το προγραμματίζουμε;
  • Περιγράφουμε κι Ελέγχουμε.
  • Διορθώνουμε.
  • Επανελέγχουμε.

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες προγραμμάτισαν στο περιβάλλον του https://www.edblocksapp.com/.

Ακολουθεί μια μικρή παρουσίαση αποσπασμάτων από τα μαθήματα όπου περιλαμβάνεται ασφαλώς και η χαρά και… ο χαμούλης κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αυτών.

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Σχολιάστε