“Ξεκλειδώνοντας μυρωδάτες συγκινητικές αναμνήσεις” – το ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής ομάδας

Τη σχολική χρονιά 2022-23 η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από τα παιδιά: Ιωάννα Βακονδίου, Μάρκο Μακριωνίτη, Νικόλαο Μαραγκό, Ανδρέα Νταλαχάνη, Ιωάννη Πρίντεζη, Αντώνιο Ρούσσο (Ιωάν.), Αντώνιο Ρούσσο (Νικ.), Σεβαστιανό Ρούσσο, Μαρία Ρούσσου, Πέτρο Σάμιο, Κωνσταντίνο Σουέρεφ. Τα παιδιά δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα “Ξεκλειδώνοντας μυρωδάτες συγκινητικές αναμνήσεις”. Κάθε ντοκιμαντέρ προσπαθεί να απαντήσει σε ένα ή σε περισσότερα ερωτήματα. Για εμάς τα ερωτήματα ήταν: Πώς τα φαγητά μας ενώνουν; Ποιες αναμνήσεις μας φέρνουν; Πώς η πατρίδα μας έρχεται κοντά μας με ένα φαγάκι;

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Οι συναντήσεις της ομάδας πολλές, τις Κυριακές τα απογεύματα που μαζευόμασταν όλοι μαζί και μετά κάθε Δευτέρα και Τρίτη για μοντάζ και τις Κυριακές τα μεσημέρια για τα γυρίσματα.

Στις πρώτες συναντήσεις της ομα΄δας είδαμε αποσπάσματα από ασπρόμαυρες και βουβές ταινίες, συζητήσαμε τη θέση της κάμερας, τις κατηγορίες λήψεων και εξηγήσαμε αρκετούς κινηματογραφικούς όρους, όπως μοντάζ, πλα΄νο, σκηνή, … Όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε ντοκιμαντέρ και μετά θέσαμε σε ψηφοφορία τα θέματα που προτάθηκαν. Ουσιαστικά, το ντοκιμαντέρ μας είναι ένας συνδυασμός ζητημάτων μαγειρικής και αναμνήσεων που φέρνει ένα φαγάκι- αναμνήσεις κυρίως από μια πατρίδα μακρινή.

Όλα τα παιδιά μαζί δημιούργησαν το σενάριο και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε υπο-ομάδες και αρμοδιότητες: μοντάζ, μουσική επιμέλεια, αφηγητής, κάμερες, σκηνοθεσία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

  • Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών της κινηματογραφικής ομάδας που είχαν την υπομονή να συνεννοούμαστε στα μηνύματα και στα τηλέφωνα συχνά-πυκνά, να είναι σε εγρήγορση για τις μεταφορές πότε εδώ και πότε εκεί, να είναι πάντα υποστηρικτικοί!
  • Ευχαριστούμε τους/τις συνεντευξιαζόμενους/νες (Βασιλική Βουτσίνου, Dewas Celine Chantal Christiane, Ματθαίος Σουέρεφ, Χάνας Ειρήνη, Rea Christie Anastasiou) που μας άνοιξαν τα σπίτια τους, σκέφτηκαν τι θα μαγειρέψουν, προετοίμασαν τα υλικά, μαγείρεψαν με κέφι μαζί με τα παιδιά, μας κέρασαν, απάντησαν σε ερωτήσεις μαγειρικής αλλά και μας “ανοίχτηκαν” σε πιο προσωπικές ερωτήσεις που αφορούσαν ακριβώς αυτό το ζήτημα των προσωπικών αναμνήσεων!
  • Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την υποστήριξή τους!
  • Προσωπικά, ως υπεύθυνη της κινηματογραφικής ομάδας, ευχαριστώ τα παιδιά για την υπέροχη συνεργασία που είχαμε, για τη διάθεση που είχαν να αφιερώσουν πολύ από τον προσωπικό τους ελεύθερο χρόνο σε μια συλλογική προσπάθεια, για την υπομονή τους στα δύσκολα, για το κέφι, για τα γέλια και τις χαρές!!! Να ‘ναι πάντα καλά κι έτσι πάντα δημιουργικά!!!

Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνη εκπαιδευτικός της κινηματογραφικής ομάδας

Σχολιάστε