Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο… περί ρομποτικής

Τη σχολική χρονιά 2022-23 λειτουργεί στο σχολείο μας Εκπαιδευτικός Όμιλος με θέμα τη ρομποτική. Λαμβάνουν μέρος στις εργασίες του Ομίλου παιδιά από την ΣΤ’ τάξη. Στο 1ο τρίμηνο ασχοληθήκαμε με τις στοιχειώδεις αρχές ρομποτικών κατασκευών, με την αναγνώριση εργαλείων και επεξήγηση όρων. Άξονες, μετάδοση κίνησης, γρανάζια, κοχλίας, αισθητήρες, κινητήρες ήταν στο βασικό μας λεξιλόγιο. Όλα αυτά πλαισιώνονταν με το κατάλληλο προγραμματιστικό περιβάλλον έτσι ώστε οι κατασκευές μας να μπουν σε λειτουργία- όχι όμως με τη λογική του τηλεκατευθυνόμενου αλλά με τη λογική της προγραμματιζόμενης κατασκευής.

Στην αρχή ασχοληθήκαμε με απλές κατασκευαστικές αντιγραφές αντικειμένων αλλά στη συνέχεια με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα έπρεπε κάθε παιδί να κατασκευάσει ένα δικό του έργο. Κι έτσι παρουσιάζονταν συνεχώς προβλήματα/ ερωτήματα τα οποία επιζητούσαν επίλυση. Αυτή η διαδικασία και σε συνδυασμό με τη φαντασία των παιδιών είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι μιας ομάδας ρομποτικής!

Μπράβο στα παιδιά μας για τους ανεμόμυλους, τις γέφυρες, τα αυτοκινητάκια, το σπιτάκι – ΄όλα τόσο διαφορετικά και τόσο ευφάνταστα!

Μαρία Ιωσηφίδου – εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Σχολιάστε