“Φιλίες από απόσταση” – μια ταινία της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον των υγειονομικών μέτρων και με τα σχολεία να λειτουργούν πότε με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και πότε διά ζώσης, δημιουργήθηκε η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου. Οι συναντήσεις μας επομένως πραγματοποιούνταν πότε με τηλεδιασκέψεις και πότε βάζαμε τις μάσκες μας και “γυρίζαμε” τις σκηνές μας. 

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο να δημιουργήσουμε την ταινία μας; Κατ’ αρχάς παρακολουθήσαμε μικρού μήκους ασπρόμαυρες, βουβές ταινίες, κωμικές και δραματικές. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μαθητικές ταινίες προηγούμενων χρόνων κι έχοντας όλες αυτές ως αναφορά, γνωρίσαμε κινηματογραφικούς όρους και ξεκινήσαμε μια πιο δομημένη και κριτική θέαση των ταινιών: ποιο είναι το νόημα μιας ταινίας, σε ποια κατηγορία ανήκει, ποια η διαφορά σκηνής και πλάνου, πού βρίσκεται η κάμερα, τι είδους λήψεις γίνονται, ποιος είναι ο ρόλος της θέσης της κάμερας ως προς το αντικείμενο που προβάλει, ποια είναι η σημασία του μοντάζ,….;

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ταινία μυθοπλασίας κι αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι το θέμα της θα περιστρέφονταν γύρω από τον κορωνοϊό- τι άλλο; Ξεκινήσαμε το σενάριο μαζεμένοι με τηλεδιασκέψεις και καταγράφοντάς το σε κοινόχρηστο έγγραφο. Όμως το περιβάλλον ήταν πολύ ρευστό: θα κάναμε σκηνές όπου θα μπορούσαμε να μην φοράμε μάσκες; Βασικό ερώτημα το οποίο φυσικά δεν μπορούσε να απαντηθεί. Έτσι, σκεφτήκαμε σκηνές που τελικά η πραγματικότητα μας τις αναίρεσε και δεν τις υλοποίησαμε ποτέ. Άλλες, τις μετατρέψαμε από τον ευθύ λόγο σε πλάγιο. Εκτός από τη δημιουργία σεναρίου, τα παιδιά ανέλαβαν κι έπαιξαν τον ρόλο τους, ασχολήθηκαν με το μοντάζ (πάντα με τηλεδιάσκεψη και διαμοιρασμό οθόνης- 1,5 ώρα εργασία στο μοντάζ για λιγότερο από 1′ ταινίας), επιμελήθηκαν τη μουσική (επιλέγοντας free μουσική θέλοντας να μείνουμε πιστοί στην αξία των πνευματικών δικαιωμάτων), διαχειρίστηκαν την κάμερα, σκηνοθέτησαν…

Ευχαριστούμε τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών της κινηματογραφικής ομάδας καθώς και το σχολείο μας για την υποστήριξη που μας παρείχαν. Επίσης, την Αγγελική Ρούσσου και τον Επαμεινώνδα Λέστο για τη φιλική τους συμμετοχή και τη Μαρία Λέστου για τη βοήθεια στη διαχείριση της κάμερας. Να αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείο ότι αποφύγαμε να μαζευόμαστε  πολλά μέλη της ομάδας σε κλειστούς χώρους.

Μιλώντας προσωπικά, ευχαριστώ τα παιδιά για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί! Γελάσαμε πολύ τις φορές που “κόλλαγε” το webex… και χανόμασταν στο cloud. Ακόμα θυμάμαι τα πειράγματα των παιδιών για να πατήσω Alt+F4… Πάντα θα σκέπτομαι με μια γλυκύτητα αυτά τα παιδιά που στάθηκαν απέναντι σε δύσκολες φάσεις κι αντέταξαν το μεράκι, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία! Μπράβο σας, παιδιά μου!!!

Μαρία Ιωσηφίδου – υπεύθυνη εκπαιδευτικός της κινηματογραφικής ομάδας

Σχολιάστε